Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen får avgöra kommunal tvist om bastu

Kultur- och fritidsnämnden och bygg- och miljönämnden tvistar om en bastu på ön Gållsgrund. Nu får länsstyrelsen avgöra vilken av de kommunala nämnderna som ska få rätt.

Annons

Som Arbetarbladet berättat tidigare vill kultur- och fritidsförvaltningen bygga en allmän, vedeldad bastu på ön Gållsgrund, söder om Iggön. Det är en del i arbetet med att förbättra förutsättningarna för friluftsliv och göra kusten mer tillgänglig för allmänheten.

Byggnads- och miljönämndens politiker beslutade dock att inte ge dispens från strandskyddslagen och satte därmed stopp för bastubygget. Politikerna höll med tjänstemännen om att bygget av bastun kan leda till att ön upplevs som privatiserad.

Nu har kultur- och fritidsnämnden överklagat beslutet till länsstyrelsen som får avgöra frågan. Nämnden påpekar bland annat att liknande dispenser från strandskyddet har beviljats av andra kommuner och att Gållsgrund är en av de öar i Gävle kommun där en försiktig utveckling av friluftslivet är möjlig.

Enligt ordförande Lars-Göran Ståhl (S) är skälet till att man driver ärendet vidare att man vill få fram ett prejudikat.

– Visst har vi möjlighet att bygga bastun på någon annan ö. Det är redan flera markägare som har anmält intresse, men vi överklagar för att få det här testat, säger han.

Mer läsning

Annons