Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen kan ändra hastigheten

Länsstyrelsen fattade beslutet att höja hastigheten på väg 56, där dödsolyckan inträffade dagen före julafton.

De utgick då från Trafik­verkets förslag.

– Om vi haft resurser att inspektera vägen hade hastigheten kanske blivit en annan, säger Rolf Bergström på länsstyrelsens samhälls­utvecklingsenhet.

Annons

I november i år lämnade Trafikverket ett förslag till länsstyrelsen. Förslaget handlade om höjd hastighet från 70 till 80 kilometer i timmen på den hårt olycksdrabbade sträckan vid Främlingshem. Länsstyrelsen antog förslaget.

– Det är lagstyrt att vi ska fatta beslutet. Vi har följt Trafikverkets förslag eftersom vi inte har resurser till att själva besikta vägarna, säger Rolf Bergström.

Tunt underlag

Underlaget som Trafikverket skickat ut till länsstyrelsen är minst sagt tunt. Det består av en lista med förslag på hastighetsförändringar.

Snart kan hastigheten trots allt komma att sänkas, eftersom boende vid olycksplatsen har skrivit till länsstyrelsen med krav på det.

– Det kan bli en ändring. Den boendes röst väger tungt i och med vad som hänt, säger Rolf Bergström, som inte själv handlägger ärendet.

Ska skickas på remiss

Kravet ska skickas på remiss till polisen och Trafikverket. Enligt Rolf Bergström tar det minst en månad innan ett nytt beslut kan fattas. De ansvariga på Trafikverket och länsstyrelsen har inte kunnat nås för en kommentar.

Mer läsning

Annons