Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen kräver dyra åtgärder av OKQ8

Hur mycket får det kosta att värna miljön?

Ett oljeläckage i Gävle hamn skulle orsaka stora miljöskador anser länsstyrelsen och kräver bästa tänkbara skydd runt OKQ8s cisterner.

Företaget ifrågasätter om det behövs åtgärder för 40 miljoner kronor.

Annons

Det handlar om tre cisterner som tillsammans kan lagra 44 000 kubikmeter diesel och lätt eldningsolja. Frågan om skydd mot läckage, eller så kallad invallning av tre cisterner har utretts sedan 2004. Men för tio månader sedan ville länsstyrelsen se handling.

– Någon gång måste man sluta utreda och börja skydda miljön, säger miljöhandläggare Hans Sjöberg.

OKQ8 fick rätt

OKQ8 överklagade beslutet och ville ha mer tid. Nu har Miljödomstolen gett företaget rätt. Domstolen säger att kopplingen mellan riskanalys och den bästa tekniken ska utredas, men inom sex månader, inte tolv som företaget begärde.

– Det är en väldigt liten sannolikhet att cisternerna skulle spricka men det kan hända och då är det stora mängder som läcker ut. Diesel och olja vet vi är farligt för vattenmiljön. Det vi inte vet är ju hur långvariga effekterna blir och hur omfattande, säger Hans Sjöberg.

Bästa tillgängliga teknik

Enligt miljöbalken ska bästa tillgängliga teknik användas för att skydda miljön, om det inte anses orimligt. Och det är det här som är kärnpunkten i tvisten. Länsstyrelsen anser det oomtvistat att det bästa är att gjuta en betonginvallning runt cisternerna, vilket enligt OK-Q8 kostar 40 miljoner.

Miljödomstolen slår fast att företaget ska utreda det alternativet, men även andra mindre omfattande tekniska lösningar.

– Det är alltid svårt att sätta en siffra på miljön. Det finns flera företag med cisterner och några har invallat, de har godtagit kravet, säger Hans Sjöberg.

Mer läsning

Annons