Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen polisanmäld för vargwebben

/

Länsstyrelsen har blivit polisanmäld för brott mot sekretesslagen efter att de lagt ut uppgifter på sin hemsida om hur vargar rör sig i Hälsingland.
– Det här har aldrig prövats rättsligt, säger polisen Lars-Erik Nordin.

Annons

Polisanmälan är gjord av en person i Skåne, vilken är talesperson för Nätverket Vargar – ett nätverk för rovdjur i Norden, och kritisk till vargjakt. Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand har beslutat om att inleda en förundersökning, och polisen Lars-Erik Nordin har hållit förhör med anställda vid länsstyrelsen.

– Anmälan gäller att någon person på länsstyrelsen har lagt upp sekretesskyddad information om rovdjur på nätet. I Sekretesslagens tionde kapitel finns det en paragraf om skydd för utrotningshotade djur- och växtarter. Det kan bli första gången den här lagstiftningen prövas i domstol, säger Lars-Erik Nordin.

Det var i januari som länsstyrelsen i Gävleborg startade sin vargwebb. Syftet var att allmänheten skulle kunna veta var de tre vargarna i Galvenreviret nordväst om Bollnäs rör sig. Inte minst var det tänkt som en service till folk som jagar med lös hund, så att de skulle kunna undvika att råka på en varg. Men redan efter en vecka fattades misstankar om att informationen användes även för att förfölja vargarna. Därför valde länsstyrelsen att stänga webbplatsen och en polisutredning inleddes eftersom det är förbjudet att förfölja vilda djur.

Nu har alltså ytterligare en utredning gällande hemsidan påbörjats.

Stefan Henriksson, enhetschef naturförvaltningen på länsstyrelsen, är positiv till att åklagaren inlett en förundersökning om hur vida vargwebben stred mot sekretesslagen.

– Principiellt är det bra att man prövar lagen om sekretess. Det är bra att vi får klarhet i vilken information vi får gå ut med, säger han.

Flera andra länsstyrelser har deltagit i projektet med att visa vargarnas positioner på nätet. Och tidigare har länsstyrelsen haft en vargtelefon dit jägare kunnat ringa för att informera sig om var vargarna befunnit sig.

– Vi gjorde en bedömning av intresset av informationen för dem som under den här tidsperioden bedriver jakt med lös hund och risken för att informationen missbrukas, säger Stefan Henriksson.

 

Mer läsning

Annons