Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill pröva tillstånd för torvtäkt

Vismuren, mellan Främlingshem och Årsunda, lämpar sig bättre för torvbrytning än myrmarken Östra Fasmur halvvägs mellan Gävle och Hedesunda. Det anser länsstyrelsen som nu begär prövningstillstånd hos miljööverdomstolen.

Annons

Arbetarbladet har nyligen berättat att miljödomstolen gav företaget Neova tillstånd att bryta växttorv på Östra Fasmur. Men nu överklagar länsstyrelsen alltså den domen.

– Vi tyckte att det fanns ett bättre alternativ, säger miljöhandläggare Inga-Britt Edling.

Motiverar ingreppet

Länsstyrelsen ”anser inte att samhällets behov av jordförbättringsmedel är så stort att det motiverar ingreppet i Östra Fasmur som är en för södra Gästrikland unik högmosse med mycket höga naturvärden”. Vismuren, i Sandvikens kommun, är däremot redan påverkad av tidigare dikningar.

Företaget Neova, som tillverkar en torvprodukt som används till jordförbättringsmedel, har enligt länsstyrelsen först lanserat Vismuren som ett verkligt alternativ, för att sedan avfärda det på grund av att stort antal fastighetsägare som skulle göra processen krånglig.

Länsstyrelsen menar att en torvtäkt i Vismuren skulle beröra färre boende än en etablering vid Östra Fasmur.

Begär överprövning

Länsstyrelsen har begärt överprövning för två mål, det ena berör tillståndet för torvtäkt och det andra den markavvattning som krävs för torvbrytningen. I miljödomstolen var miljörådet Ove Eriksson skiljaktig i båda domarna. Han menade bland annat att det inte var bevisat att torven i Vismuren var sämre samt att två kilometer längre transporter knappast kunde utgöra ett hot mot lönsamheten.

Miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt har som mål att inom fyra månader att meddela eventuellt prövningstillstånd.

Mer läsning

Annons