Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsens beslut kan överklagas

Gävle kommun överväger att överklaga länsstyrelsens beslut till regeringen.

Annons

– Jag tycker det är oansvarigt av länsstyrelsen att upphäva planen. Jag tycker att de ska respektera kommunens avvägningar, säger Lena Lundgren, ordförande i Gävles bygg- och miljönämnd.

Den planerade tunneln skulle göra vägen säkrare för människor som går mellan centrum och Öster. Flera brott har begåtts i den gamla insynsskyddade tunneln, rån, överfall och till och med ett mord.

– Östertunneln upplevs som en otäck och otrygg plats av många, och det är inte bra om det här betyder att det tar längre tid innan den försvinner, säger Klara Westerlund i tjejorganisationen Vulcana.

Lena Lundgren är ordförande i bygg- och miljönämnden som drev igenom den detaljplan som öppnade för en ny Östertunnel. Planen godkändes i våras av kommunfullmäktige, men har nu alltså rivits upp av länsstyrelsen.

– Jag är besviken. Jag respekterar att länsstyrelsen värnar om kulturmiljön. Men kommunen måste ha ett annat perspektiv. Vi måste ta hänsyn till människor som lever och verkar i dag. Det är väldigt drastiskt av dem att upphäva en detaljplan, säger Lena Lundgren.

Mer läsning

Annons