Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarbyten har påverkat resultaten i Gävles skolor

Elevernas resultat har påverkats av att de tvingats byta lärare när skolor lagts ned och bemanningen i skolorna dragits ned.

Det medgav Jens Leidermark (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, när han svarade på en interpellation från Gunilla de Maré (M) i kommunfullmäktige i Gävle.

Annons

Gunilla de Maré pekade på att betygen för Gävles skolelever, framförallt när det gäller matematik, sjunker mer än i andra större städer.

Bättre än tidigare

Jens Leidermark menade att det blivit bättre under det senaste året och visade upp nya siffror.

– Vi har lyckats höja oss, sa han.

Under åren 2003 till 2007 blev åttornas matematikbetyg allt sämre. Men de som gick i åttan 2007 lyckades ändå, när de fick slutbetyget i nian, nå samma nivå som tidigare årens niondeklassare.

Resultatet för Gävles grundskolor, när det gäller andelen med behörighet och så kallat meritvärde, var i år bättre än de fyra föregående åren.

Jens Leidermark hänvisade till en rapport från Skolverket som tyder på att det snarare är sammansättningen av eleverna i klassen och tiden som läraren ägnar åt eleverna som betyder mer än hur mycket pengar som satsas i skolan.

Han medgav att studieron kan ha försämrats av flera lärarbyten när personal dragits ned och skolor lagts ned till följd av att antalet elever i den kommunala skolan har minskat.

Mer läsning

Annons