Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare lärde sig om den nya gymnasieskolan

Nästa höst införs den nya gymnasieskolan. Det innebär många förändringar mot dagens gymnasieskola. Därför satte sig 412 lärare i skolbänken.

Annons

På onsdagen fylldes högskolan av lärare. Skolverket var anordnare av informationsdagen dit alla länets gymnasielärare på högskoleföreberedande program kallats. Samtidigt hölls en informationsdag för lärare på yrkesförberedande program i Hudiksvall.

Tre punkter

Solweig Östlund Blomgren, lärare på Vasaskolan var en av deltagarna på informationsdagen på Högskolan.

Hon nämner särskilt tre punkter som skiljer den nya gymnasieskolan mot dagens.

För det första blir det en tydlig uppdelning mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program. De elever som läser på yrkesprogrammen behöver inte läsa lika många teoretiska kurser, de ska i stället var bättre förberedda för att gå direkt till yrkeslivet efter gymnasiet.

Högre krav

För det andra kommer det att ställas högre krav på eleverna för att över huvud taget komma in på gymnasiet. För att komma in på ett högskoleförberedande program krävs godkänt i förutom svenska, engelska och matematik även godkänt i ytterligare nio ämnen. För att komma in på ett yrkesförberedande program krävs godkänt förutom i svenska, engelska och matematik även godkänt i ytterligare fem ämnen. Det kommer inte heller, som tidigare, att finnas några repetitionskurser av grundskolan på gymnasieskolan.

– De kunskaperna ska de redan ha från grundskolan. Här blir det nog ett glapp det första året, säger Solweig Östlund Blomgren.

För det tredje tas de Individuella programmen bort. De ersätts i stället med fem olika så kallade introduktionsprogram, där fokus ligger på till exempel språk eller yrkesintroduktion.

Mer läsning

Annons