Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbund bra på att få ut sitt budskap

”Risk att många lärare flyr yrket”, ”Det kokar bland lärarna”, ”Nu får det räcka med lärarförakt”.

Lärarnas riksförbund sätter dramatiska rubriker på sina pressmeddelanden och lobbar starkt för sina hjärtefrågor.

De lyckas få ordentligt med utrymme i press, radio och tv.

Annons

Allt färre vill bli lärare och yrket har fått lägre status. Det konstaterar de båda lärarfacken Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund, LR. Men vilken roll spelar de själva för den svalare inställningen?

En genomgång Arbetarbladet gjort visar att merparten av alla pressmeddelanden Lärarnas riksförbund lagt ut på sin hemsida det senaste året ger en negativ bild av läraryrket.

– Vi kan ju inte låta bli att prata om att det är som det är. Då kommer inget att hända med våra löner. Och jag tycker inte att vi ägnat oss åt att svartmåla yrket, säger Karin Ahlgren, ordförande för Lärarnas riksförbund i Gävle.

Hur som helst tycks LR vara framgångsrika i sina försök att få ut sitt budskap. I juni nominerades de till Årets Lobbyist 2011.

– Jag tror att vi insett att man måste ta för sig på ett annat sätt än tidigare för att få ut sitt budskap i mediebruset, säger Karin Ahlgren.

Lärarförbundets nyhetssidor ger en mer balanserad bild, men bland de dystra inslagen finns exempelvis artikeln: ”Bara 5 av 100 skulle rekommendera sina barn att bli lärare”, som kommit till sedan Lärarförbundet låtit undersökningsföretaget Novus fråga föräldrar om deras syn på läraryrket.

Och medan Lärarnas riksförbund lokalt säger sig oroade för att det låga söktrycket till lärarutbildningen skriver deras riksordförande Metta Fjelkner i en debattartikel att hon ”välkomnar lärarbristen”, för då driver marknadskrafterna upp lönerna.

– Jag förstår att det kan vara svårt att få ihop detta. Det kan låta cyniskt, men det måste ske något med lärarnas löneläge och vi har inte sett någon politisk vilja att ta tag i detta, säger Karin Ahlgren.

Fotnot: Metta Fjelkners debattartikel finns att läsa på http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/darfor-valkomnar-jag-lararbristen_6331306.svd

Mer läsning

Annons