Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärosäten mister en miljard - Gävle en av förlorarna

/

Universiteten och högskolorna går miste om närmare en miljard kronor i år. Orsak: för få studenter.
Högskolan i Gävle är en av de drabbade, skolan går miste om 26 miljoner kronor. Och högskoleministern väcker inget hopp om att pengarna efterskänks.

Annons

Universiteten och högskolorna blir snuvade på närmare en miljard kronor i år på grund av för få studenter.
En del av lärosätenas statliga anslag, det så kallade takbeloppet, baseras på antalet studenter och studenternas avklarade poäng. Totalt har universiteten och högskolorna tilldelats 19 miljarder kronor i år ur denna pott.
Men de flesta lärosäten kommer inte upp i ett tillräckligt antal studenter för att få använda hela sin pott. En del av pengarna får sparas till kommande år, men den möjligheten har redan utnyttjats av de flesta lärosäten. Det betyder att 900 miljoner kronor går tillbaka till statskassan. I fjol var motsvarande summa 700 miljoner kronor, konstaterar Högskoleverket i en analys.
Givet tillfälle
”Här finns en alldeles förträfflig möjlighet för regeringen att öka kvaliteten på utbildningarna genom att höja tilldelningen per student så att takbeloppen ändå utnyttjas”, kommenterar Högskoleverkets chef Anders Flodström i ett pressmeddelande.
Han får medhåll av bland andra Stockholms studentkårers centralorganisation, TCO och Sveriges universitetslärarförbund (Sulf).
– Ersättningen för varje student har urholkats. Om man nu plötsligt har pengar över i budgeten är det ett givet tillfälle att höja takbeloppen. Jag har svårt att se ett argument emot, säger Sulfs ordförande Christoph Bargholtz.
Fel koppling
Men det kan högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp).
– Vi ska satsa på kvalitet i högskolan, och det har vi gjort. Sedan jag tillträdde är det ett tillskott på flera hundra miljoner kronor. Men huruvida det blir fler eller färre studenter än väntat ska inte styra kvaliteten, säger Lars Leijonborg.
Han pekar i stället på två andra kommande förändringar: för det första vill regeringen införa studieavgifter för icke-europeiska gäststudenter, vilket kan generera pengar till kvalitetshöjning. För det andra planeras en omläggning av anslagen, så att de i högre grad baseras på kvalitet. Utredaren har föreslagit att ytterligare kvalitetspengar skjuts till i samband med att systemet sjösätts.
– Dessa saker diskuteras i budgetpropositionen men jag kan inte nu kommentera den, säger Leijonborg.

Mer läsning

Annons