Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars har fullt upp med akutinsatserna

/
  • Torbjörn Garneryd visade vattenskadorna i sin källare i Forsby för Folksams skadereglerare Lars Wirén. Eftersom vattnet kommit upp genom golvbrunnarna har han stora möjligheter att få ersättning.

Lars Wirén, skadereglerare på försäkringsbolaget Folksam, hade en hektisk dag i går. Han åkte runt och besiktigade ett tiotal fastigheter med antingen fuktskador eller skador från stormfällda träd.

– Det har varit ganska mycket, säger han.

Annons

Vattenfyllda källare, som till exempel paret Garneryd/Lindström i Forsby råkade ut för (se artikeln intill), tillhörde de vanligaste ärenden Lars Wirén behandlade under fredagen. Det viktiga i hans arbete är att ta reda på skadeorsak för att han ska kunna bedöma rätten till ersättning för försäkringstagaren.

– Om vattnet trängt in genom fönster, dörrar eller ventiler eller gått upp via brunnar täcker försäkringen, berättar han.

Om vattnet däremot har gått in genom hål i taket, genom skorsten, väggar eller om grunden läcker får man ingen ersättning.

När det gäller stormfällda träd täcker försäkringsbolagen kostnaden för att ta ned trädet och eventuella skador det har orsakat på hus.

Totalt hade Folksam i går omkring 20 anmälda skador med rätt till ersättning i Gävle- och Sandvikenområdet.

Även Länsförsäkringars skadereglerare fick ta emot många samtal under torsdagen och fredagen. Någon sammanräknad statistik hade man dock inte och inga besiktningar gjordes under fredagen.

– Vi har koncentrerat oss på akuta insatser som att de som behöver hjälp får det. Det är svårt nog under semestertider att hitta tillräckligt många pumpar, säger han.

Han befarar att fler ärenden kommer att strömma in den närmaste tiden i takt med att folk som är bortresta kommer hem från sina semestrar.

Försäkringsbolaget If har ingen lokal statistik, men hade i går förmiddag 64 skador norr om Stockholm som var orsakade av ovädret.

Mer läsning

Annons