Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låtskrivaren i chock efter Mello-diskningen

/
  • Anna Book kommer att framföra låten
  • Lennart Wastesson, Sven-Inge Sjöberg och Larry Forsberg är låtskrivarna till

"Oj, oj vad hände? Hur blev det så?" skriver Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson på Facebook och syftar till den låt som i går diskades i Melodifestivalen. Låten som är skriven av en Gävletrio hade nämligen redan publicerats - i Moldavien.

Annons

LÄS OCKSÅ: Perrelli petas som programledare i Mello

Reglerna är hårda och solklara. En låt som tidigare har publicerats eller spelats offentligt får inte tävla i melodifestivalen. Det hände Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson från Gävle, som skrivit låten "Himmel för två" som Anna Book skulle uppträda med.

Det var Nöjesbladet som först skrev att låten redan fanns att lyssna på, men i en engelsk version, som moldavisk tv hade publicerad på en hemsida. Detta är något som låtskrivarna hävdar att de inte hade en aning om.

– Det här hade man ju aldrig kunnat drömma om. Vi skickar en låt som inte kommer med och sedan publiceras den ändå. För oss kom det här som en blixt från klar himmel, säger Sven-Inge Sjöberg, när Arbetarbladet når honom under fredagsmorgonen.

När låtskrivarna fick beskedet under torsdagskvällen berättar han att tankarna mest gick till Anna Book och Camilla Läckberg.

– Jag är rätt chockad fortfarande och förkrossad faktiskt. När vi först fick beskedet gick tankarna direkt till Anna för hon blev väldigt ledsen. Allt har varit rätt omtumlande. Först åkte vi ner hit, hade genrep och sedan fick vi beskedet att låten är diskad.

LÄS OCKSÅ: Melodifestivalen domineras av män

Att en låt återanvänds, som i det här fallet, är ett vanligt fenomen enligt Sven-Inge Sjöberg.

– En låt är inte förbrukad bara för att man använder den i en annan kostym. Så länge man har rätt artist så kan en bra låt förbli en bra låt.

Är ni arga över att låten publicerats i Moldavien?

– Det är mycket möjligt att det står i någon tävlingsblankett att låtarna publiceras fastän de inte är med och tävlar, men allt står ju på moldaviska! Det är klart att man är lite besviken på dem, men samtidigt så är det ju också vårt fel. Jag vill inte skylla på någon.

Var det en potentiell vinnarlåt som SVT har diskat?

– Hemskt svårt att säga. Vi var jättenöjda med numret och allting, men det är ju klassisk schlager så det hade kunnat gå jättebra eller inte alls bra. Jag har ingen aning.

Nu lägger låtskrivarna sin tröst hos sitt andra bidrag, med After Dark, som också tävlar i årets Melodifestival, och trots att "Himmel för två" har diskats från tävlingen ska Anna Book framföra låten som gästartist.

– Vill hon göra det så är det ju jätteroligt. Det här är en låt som förtjänar ett bättre öde än att bara försvinna.

LÄS OCKSÅ: Gina Dirawi om Mello: "sista gången jag gör det här"

LÄS OCKSÅ: Här är samtliga bidrag på lördag

Mer läsning

Annons