Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionella i vattnet på nybyggda förskolor

Vattnet har stängts av på de två nybyggda förskolorna Lindbacka förskola och Ängsulls förskola. Anledningen är ett byggfel som gör att kallvattnet är för varmt och innehåller legionellabakterier.

Annons

Ängsulls förskola och Lindbacka förskola är två av Gävle kommuns nyaste förskolor. De är byggda på liknande sätt och med samma entreprenör. När en garantibesiktning nyligen utfördes på den två år gamla Lindbacka förskola upptäcktes att kallvattenledningen är dragen väldigt nära varmvattenledningen och golvvärmen, vilket leder till att kallvattnet värms upp. Då finns det risk för bakteriebildning och därför tog man prover på vattnet.
– Vi fick provresultaten i måndags och de visar att det finns legionellabakterier i kallvattenledningen, säger Bo Rickegård, byggchef på kommunägda Gavlefastigheter.
Det är inte farligt att dricka legionellasmittat vatten, men det kan vara farligt att utsätta sig för vattendimmorna som exempelvis uppstår vid duschning.
Från och med onsdag morgon stängdes därför vattnet av på Lindbacka förskola. Barnen och personalen får i stället använda vatten från dunkar som körs ut till förskolan. Samma sak gäller för Ängsulls förskola, eftersom ledningarna i den byggnaden är dragna på samma sätt. Man har även där tagit vattenprover och väntar resultat 28 februari.
– Så vitt vi vet har ingen på någon av förskolorna blivit sjuk, men vi gör det här som en säkerhetsåtgärd helt enkelt, säger Bo Rickegård.
Han menar att båda förskolorna är byggda med en "olycklig konstruktion" som borde ha undvikits. Han erkänner också att någon i kedjan entreprenör, konsult, besiktningsman och fastighetsförvaltare borde ha upptäckt felet.
Arbetet med att åtgärda det byggtekniska felet på Lindbacka förskola startar lördag den 26 februari och håller på helger och kvällar för att inte störa verksamheten. Det beräknas bli klart vecka 9. På Ängsulls förskola är arbetet klart om två veckor.
Först när det är helt säkerställt att det inte finns några risker kommer de två förskolorna att börja använda det egna kranvattnet igen.
Kommunen ska även utreda om det finns andra förskolor med samma konstruktion.

Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons