Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekande vimmor lockar fiskare i massor till Gävle

/
  • GÄVLEPREMIÄR. Testeboån är något av ett eldorado för sportfiskare under valborgshelgen. Här leker de största vimmorna i landet. Elin Edvinsson från Umeå är en av få tjejer som kommit för att fiska.
  • Väntar på napp. Robin Larsson från Norrtälje har placerat sig i solen utanför industrihuset Vävaren i Strömsbro. ”Men jag har  inte haft ett enda napp”, berättar han med ett skratt. Foto: Bernd Büttner
  • SUPERKOLL. Janne Westerberg väger och mäter vimman på en speciell matta innan han släpper tillbaka den.
  • VETERAN. Det är tradition för Hans Gustafsson från Sundsvall att åka till Testeboån och fiska vimma på våren. De senaste åtta åren har han kommit hit.

Sportfiskare från hela landet vallfärdar just nu till Testeboån i Gävle. Det som drar är chansen att få en riktigt stor vimma på kroken. Och så umgänget med andra fiskeintresserade så klart.

Annons

– Det är första semestern för året och så fin natur här kring ån så man kopplar bort allting annat, säger Hans Gustafsson från Sundsvall.

Nedanför gamla E 4 i Strömsbro har ett gäng fiskare slagit upp sina tält. Några sitter lugnt tillbakalutade i sina solstolar och håller koll på fiskespöna som agnats med räkor eller mask. Hans Gustafsson har dragit upp sex vimmor sedan morgonen. Mätt dem,vägt dem, fotograferat och släppt tillbaka.

– Det är ingen fisk att äta, säger Hans Gustafsson som är med i Norrländska specimentävlingen där deltagarna får poäng för de 15 största fiskarna i varje art under ett år.

Gävle är något av ett eldorado för vimmafiskare och många kommer hit helgen kring valborg. Vimman finns upp till Hudiksvall men de största leker i Testeboån och i Dalälven. Hans Gustafsson och vännen Andreas Bergström har åkt hit från Sundsvall sedan 2001 i jakt på den silvriga fisken med orangeaktig buk och knöl på nosen.

– Det blir en knytpunkt här, man umgås och fiskar, berättar de.

Lite längre upp längs Testeboån, vid Vävaren, sitter nästa gäng som haft dåligt med napp hela förmiddagen. Just när Arbetarbladet kommer på besök känner dock Janne Westerberg från Norrtälje hur det drar i linan.

– Det är en liten tjockis, berättar han när han fångat den vilt sprattlande vimman i håven.

Han lägger fisken på en speciell matta medan han väger och mäter. Den får inte bli för lortig eftersom den ska i vattnet igen. Vimman väger bara 400–500 gram vilket är alldeles för lite. Gränsen för storfiskregistrering går vid 1 100 gram.

– Iväg med dig nu och jaga lite tjejer, säger han och släpper den fri igen.

Janne Westerberg har hållt på med fiske hela sitt liv och kommer gärna till Gävle på våren.

Elin Edvinsson från Umeå är en av få tjejer bland vimmafiskarna. Det är första gången hon är i Gävle och hittills har det blivit ett napp.

Mer läsning

Annons