Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksaksinspektion under Sommaryran

Knallarna kan räkna med leksaksinspektion under Sommaryran. Det är Gästriklands konsumentvägledare som ska kontrollera att inga farliga leksaker säljs i stånden.

Annons

Konsument Gästrikland kommer att genomföra en kontroll av de leksaker som säljs under Sommaryran i området runt Läkerol arena nästa vecka. Konsumentvägledarna ska kontrollera om knallarna säljer fågelvisslor, vattenjojo, leksaksliknande cigarettändare, sugproppspistoler med sugproppspilar och leksaker med starka magneter som saknar varningstext.

– Vi är ju ingen polis, vi kommer mer att berätta om att det inte är så lämpligt att sälja dessa produkter, säger konsumentsekreterare Peter Arnell.

När det gäller leksaksmagneter finns det sedan förra året en bestämmelse om att det måste finnas en varning på alla leksaker med magneter som barn kan svälja. Om ett barn råkar svälja flera starka magneter, eller en stark magnet och en metallbit, dras dessa till varandra i kroppen och kan orsaka allvarliga skador. Många barn har tvingats operera bort magneter från leksaker ur tarmarna. I de flesta fall har det rört sig om magneter som har lossnat, varit lösa från början eller som har suttit fast i smådelar som barnen har svalt.

Knallarna skall ha skylt med namn, personnummer, adress och telefonnummer. Detta är något som det har slarvats med under åren. Därför kommer Konsument Gästrikland även att se över detta.

Sammanlagt kommer det att finnas ungefär 100 knallar under Sommaryran, två av Konsument Gästriklands fem konsumentvägledare kommer under festligheterna att patrullera runt i området för att kontrollera att knallarna sköter sig. Anna Norling

Mer läsning

Annons