Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena besviken på kommunala bolag

/
  • skyddad skog. Byggnads- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S) konstaterar att Gävle Energi och Gästrike Vatten har avverkat skog på T-udden trots att området är tydligt skyddat i översiktsplanen för Gävle stad.
  • Intill Duvbackens reningsverk ligger den avverkade skogen från T-udden uppstaplad.

Två kommunala bolag har avverkat skog i ett värdefullt område vid T-udden. Området är tänkt att bli naturreservat.

– Det är fruktansvärt hemskt. De har gjort ett dunderfel, säger byggnads- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S).

Annons

Det kommunala bolaget Gävle Energi har fjärrvärmeprojekt där oljecisternerna i Gävle hamn ska värmas med fjärrvärme i stället för olja. Gästrike Vatten behöver dra en ny ledning som ska förse Norrlandet med vatten. För att kunna dra sina ledningar har de båda bolagen avverkat skog i en gata på T-udden på Brynässidan.

Det var kommunekologen Mikael Ekman som upptäckte avverkningen för drygt en vecka sedan och slog larm. Anledningen är att T-udden, som är ett värdefullt natur- och friluftsområde, nu ligger näst på tur att bli naturreservat.

Det finns tydligt beskrivet i den nya översiktsplanen för Gävle stad. Nu har byggnads- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S) kallat de båda bolagens ordförande, och högsta chefer till ett möte på måndag.

– Jag behöver få veta hur de tänkte och hur det har kunnat bli så här. De har inte sökt nödvändiga tillstånd och inte tittat på några kartor och de har varken kontaktat Tekniska kontoret eller Bygg och Miljö, säger hon.

Vet inte vad man kan göra

Nu är skövlingen av skogen stoppad, men enligt Lena Lundgren är skadan redan skedd eftersom det mesta redan är fällt. Hon vet inte vad man kan göra för att återställa området som är ungefär 20 meter brett och 200 meter långt. Om det blir några rättsliga följder vet hon inte heller.

I efterhand har bolagen lämnat in en ansökan om strandskyddsdispens för avverkningen. Det ärendet kommer upp på byggnads- och miljönämndens nästa möte. Förslaget är att dispensansökan ska avslås.

Har fått tillstånd

Enligt Håkan Rannestig, projektledare på Gävle Energi, har projektet planerats i över ett år. Han erkänner att det var ett misstag att man inte sökte strandskyddsdispens, men menar att man har ordnat alla andra tillstånd som krävs.

– Vi har fått beslut från länsstyrelsen på arbetet vi ska göra i vattnet och har fått ett tillstånd från Tekniska kontoret om att hålla oss intill befintlig vägkropp, säger han.

I skrivelsen från Tekniska kontoret, som förvaltar marken vid T-udden, står det: ”För att minimera påverkan i natur- och kulturmiljön är det en fördel om förläggning av ledningsstråket kan ske i befintlig vägkropp. Ledningarna kan landa längst ut mitt på T-udden och följa vägen hela sträckan genom reservatsområdet.”

Var det nödvändigt att ta vägen genom den värdefulla marken?

– Det här är en lämplig teknisk väg att ta, men om det inte skulle gå får vi titta på alternativa sträckningar, säger Håkan Rannestig.

Mer läsning

Annons