Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande berättelser om Gamla kyrkogården

/
  • Över 100 personer hade valt att komma till Gamla kyrkogården för att höra Göran Severin berätta om prominenta Gävlebor som ligger begravda där. I höst var det 200 år sedan kyrkogården började användas.
  • Ulla Forsberg åkte från Sandviken för att lyssna till berättelser om döingar från Gävle.
  • Monica Snids tycker att det är roligt att få mer fakta om personerna vars namn står på stenarna.
  • Göran Severin.

Kyrkogårdsvandringar har blivit trendigt.
Ett hundratal personer hakade på den trenden när det var vandring för att uppmärksamma Gamla kyrkogårdens 200-jubileum.

Annons

Folk trängs i dörren för att höra Göran Severin berätta om döingar. Och Göran Severin, pensionerad historielärare, kan verkligen konsten att göra Gamla kyrkogården i Gävle levande.
Drygt hundra personer har samlats i Elfbrinska kapellet för att höra Severin och historikern Mats Hemström sätta kyrkogården i en historisk kontext. Medelåldern är hög.
– Kyrkogårdsvandringar är inne, och i Gävle har vi varit tidiga med det, säger Göran Severin.

Kyrkogården blev till när soldater som var på väg till kriget i Finland dog i trakten av Gävle. Behovet av begravningsplatser var stort, så 26 oktober 1808 invigde vice pastor och nödårspredikanten Pehr Hultén Gamla kyrkogården.


När grundfakta har klarats av inne i kapellet, lotsar Göran Severin omkring oss i gråvädret bland gravarna och berättar om prominenta Gävlebor som ligger under våra fötter. Bland annat berättar han om Ernst Leonard Kjellerstedt, den förste i Sverige i modern tid som blev kremerad. Då var kremering en kontroversiell fråga, motverkad av kyrkan. Hygien var en anledning som kremeringsförespråkarna åberopade, men också rädslan av att vakna upp i graven om kroppen var intakt.

Det här visste nog Ella-Brit Orevik redan, en av kyrkogårdsvandrarna. Hon har läst på om kyrkogården och gläds åt att så många har kommit och delar hennes intresse.
– Det är positivt att så många visat intresse för att komma hit.
Ulla Forsberg har kommit från Sandviken för att få lite Gävlehistoria på lördagsförmiddagen. Även hon tycker att det är roligt med den stora uppslutningen.
– Sådant här skulle man kunna göra flera gånger per sommar, säger hon.

Mer läsning

Annons