Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande julkalender bjöd på miljöskådespel

/
  • Skådespelet skulle symbolisera klimatet på jorden och hur vi människor måste göra allt vi kan för att kyla ner planeten och rädda den.
  • Strax över 80 personer hade kommit till Folkteatern för att ta del av den första lucköppningen.

Nedräkningen till julafton har börjat och på tisdagen öppnades den första luckan i Gävles levande julkalender. Bakom dolde sig ett skådespel fyllt av musik.
– Det är fantastiskt, vi har gjort det några år och nu tänkte vi att vi ville vara först, säger skådespelaren Anna Pareto.

Annons

LÄS OCKSÅ: Kommunen söker bidrag till Gävles levande julkalender

December är här och med det julkalendrar i alla dess olika slag. Det är godis, choklad, tv och radio men även mer lokala kalendrar. För femte året i rad arrangeras det nämligen en levande julkalender i Gävle där det bakom varje lucka finns någon slags form av kulturupplevelse.

– Det kan vara dans eller en konstinstallation, poesi, musik eller teater, säger kultursamordnaren Kalle Wedin.

Platsen för decembers första lucköppning var Folkteatern och bakom luckan dolde sig Folkteaterns Låtstuga som bjöd på ett skådespel om jorden och miljön.

– Vi gjorde ett specialkomponerat verk med låtstugan som vi har satt ihop för den här kvällen. Vi använde en julsång av Sofia Karlsson som vi sjöng först och sen gjorde vi som en allegori över tillståndet för vår planet, säger skådespelaren Anna Pareto.

En slags symbolik att vi måste ta hand om jorden?

– Ja, att vi på alla sätt försöker kyla ner jorden för vi måste rädda den. Vi har tagit fasta på att vara planetskötare och det var roligt att iscensätta det, säger Anna Pareto.

Strax över 80 personer fanns på plats vid lucköppningen och Kalle Wedin var nöjd med starten.

– Det är härligt, det är en bra start, säger han.

LÄS OCKSÅ: Heavys egokalender 2015 - Lucka 1: Lekte Volvo-raggare med två utländska turister

Julkalendern på tv brukar leda till starka reaktioner och så även i år redan efter första avsnittet. Huruvida det blir någon chock eller stora kontroverser kring den levande julkalendern i Gävle får vi dock vänta på.

– Det är väl oftast upp till betraktaren så det är väl svårt att utlova något sådant i förväg, säger Kalle Wedin.

Nu fortsätter resterande lucköppningar på olika ställen runt om i Gävle men exakt vad som döljer sig bakom vill Kalle Wedin inte avslöja.

– Det kan jag ju inte berätta, det är tokhemligt, säger han.

LÄS OCKSÅ: Lucköppning i Gävles julkalender för konst

Mer läsning

Annons