Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande julkalender i Gävle

/
  • Ruta 1. Vid slottet öppnas den första luckan i Gävles levande julkalender. Men trots att det är mindre än en månad kvar tills dess så vill inte arrangören Moa Källström från Studiefrämjandet yppa ett ord om vad luckorna kommer att innehålla.

Gävle får i år en egen julkalender – en levande sådan. Varje dag fram till julafton, kommer en lucka att öppnas mitt i stan, men vad den innehåller är fortfarande hemligt.

Annons

Det som går att luska ut från arrangörerna på Kultur och Fritid och Studiefrämjandet är att den första luckan öppnas 1 december vid Gävles slott.

Lucköppningarna ska ske exempelvis i en port eller i ett fönster i centrala Gävle. Varje lucka innehåller någon form av kulturinslag – en sång, ett teaterframträdande eller liknande, från någon eller några lokalt förankrade personer.

– Det kan också vara någon som inte bor här längre men som fortfarande har en tydlig Gävleanknytning, säger Moa Källström på Studiefrämjandet, lurigt. Om Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson är en av dem vill hon inte svara på.

Idén med att ha en levande julkalender kommer från Mäster Olofsgårdens arrangemang i Gamla stan i Stockholm. Nu hoppas arrangörerna i Gävle att de levande julkalendrarna också kan bli årligt återkommande även här.

– Tanken är att det ska kännas som att man ska ha tagit del av något speciellt mitt i julhetsen. Gävleborna kommer att få uppleva platser som man kanske inte annars rör sig på, säger Moa Källström.

I samband med bockinvigningen, i slutet av november, delas en adventskalender ut till Gävleborna där platsen för alla lucköppningar är utmärkta dag för dag.

Mer läsning

Annons