Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillhagsskolan i skolmatstoppen

/
  • Ingela Wigren har jobbat i skolköket sedan 2013. Bilden är tagen strax efter öppnandet.

Lillhagsskolans skolkök har för andra året i rad blivit omnämnd i White guide junior – guiden för Sveriges bästa skolkök.
Enligt skolkocken Ingela Wigren är bra råvaror ett viktigt framgångsrecept.
– Det är en jätteviktig grej, säger hon.

Annons

Ingela Wigren började laga mat i skolköket lagom till höstterminen 2013. Då var det alldeles nybyggt. Redan året därpå lyckades köket bli omnämnt i den prestigefyllda skolmatsguiden White Guide Junior.

Och nu har de kommit med för andra året i rad.

– Jag är omättligt stolt över att vi lyckades komma med förra året med tanke på de förutsättningar vi hade, säger Ingela Wigren.

När vi når henne på telefon är det mitt under lunchen och hon skrattar åt något som en av hennes kollegor säger.

– Det är ett ruggigt bra gäng, säger hon om arbetskamraterna.

Ingela Wigren berättar att gruppen snabbt lyckades jobba ihop sig till ett bra team. Och sedan förra årets utmärkelse har man jobbat efter samma koncept.

Fokus ligger på en matlagning där omtanke om både eleverna och råvarorna står i centrum.

– Det är jätteviktigt att eleverna får vara med och påverka maten, säger Ingela Wigren.

Något hon skulle vilja få chans att utveckla mer i framtiden är det dagliga vegetariska alternativet. För att göra riktigt bra vegetarisk mat krävs ofta mer tid än vad som finns i dag.

– Det är något som jag skulle vilja lägga mer fokus på, säger hon.

Under höstterminen ska skolköket fira utmärkelsen på något vis – troligtvis genom att bjuda eleverna på något riktigt gott.

– Jag vill att de ska få känna sig stolta över att gå på en skola som serverar riktigt bra skolmat, säger Ingela Wigren.

I White guide Juniors omnämnande får Lillhagsskolan förutom fina ord också några tips på vägen.

Bland annat skulle köket kunna få bättre styr på inredningen och presentationen av de olika maträtterna.

Det är något som rektorn Pernilla Dalborg kan tänka sig att ta tag i.

– Det är en fråga som vi kan göra något åt eftersom det handlar om budet. Det kanske är så att man vill ha en tavla där man presenterar de olika alternativen. Vi får helt enkelt sätta oss ned med Ingela i ett möte, säger hon.

Ingela Wigren berättar att hon upplever att skolan tar kökets önskemål på allvar. Och hon säger att Lillhagsskolan varit modig som vågade ta steget fullt ut och satsa på ett riktigt skolkök.

– Utan skolan hade det här aldrig gått, säger hon.

Mer läsning

Annons