Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnea, 9, vann striden om skolskjuts mot kommunen

/
  • 9-åriga Linnea Mossberg tröttnade på dålig belysning och att gå längs den farliga vägen till skolbussen. Domstolen gav henne rätt mot Gävle kommun.

9-åriga Linnea Mossberg tröttnade på dålig belysning och att gå längs den farliga vägen till skolbussen. Domstolen gav henne rätt mot Gävle kommun.

Annons

Linnea Mossberg har i flera år åkt som vanligt till skolan med bussen. Men hösten 2014 stramade Gävle kommun upp reglerna ordentligt. Plötsligt behövde nioåringen gå 1,5 kilometer längs en farlig och tungt trafikerad 70-väg med dålig belysning och timmertransporter.

– Det kändes inte alls bra. Vi var flera familjer som drabbades, säger Linneas mamma Karin Mossberg.

Därför överklagade familjen kommunens beslut till förvaltningsrätten. Nu får de rätt och förvaltningsrätten river upp kommunens beslut vilket tvingar tjänstemännen att ompröva var skolskjutsen ska hämta upp Linnea Mossberg.

Förvaltningsrätten vägde i sin bedömning in trafikfaran samt flickans unga ålder och allmänna mognad i trafiken.

– Det känns jätteskönt att rätten är på vår sida. Vi hoppas bara att kommunen inte överklagar, säger Karin Mossberg.

Arbetarbladet har flera gånger tidigare skrivit om olika barn som drabbats av kommunens hårdare skolskjutsregler. Karin Mossberg har svårt att förstå hur Gävle kommun resonerar.

– Det är kallsinnigt. Den ansvarige sa att hon hade blivit både nedringd och nedmejlad efter ändringen av reglerna. Det kan man ju förstå också, säger Karin Mossberg.

Om domen vinner laga kraft och inte överklagas kan den få betydelse för andra familjer i samma situation.

– Vi hoppas på det åtminstone. Vi har valt att bo där vi bor och bussförbindelse ska ju finnas i anslutning till bostaden, säger Karin Mossberg.

Gävle kommuns skolskjutssamordnare Annelie Holm, har inte gått att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons