Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv i luckan för en dag

/
 • Karin Qvick visar hur man från ångpannan som står på kokvagnen kan leda ned ånga i kärlen för att laga mat. Allt ångkokas alltså och Karin försäkrar att det blir kanongott. Här är det dock bara kaffe och tevatten som värms.
 • Fanvakten paraderar ut efter att den officiella och mer högtidliga delen av firandet är över. Sedan blir det fritt fram för publiken att gå runt och titta på de olika verksamheter som visar upp sig.
 • HÅLLER KOLL PÅ FESTLIGHETERNA. Hemvärnet fanns på plats med både sjukvårdare och hundförare.
 • Gästrike militärhistoriska förening minde om forna tider när de visade upp gamla uniformer från förr.
 • Hemvärnets musikår marscherade från Rådhustorget till Regementsparken och fortsatte sedan underhållningen med en konsert i paviljongen.
 • 100-årsfirandet inleddes med parad och högtidstal. Här är det fanvakten som står uppställd.
 • Aj, ett djupt hack i benet. Nej, det är som tur var bara en attrapp som sjukvårdarna använder när de övar på att ta hand om skadade. Då måste man snabbt kunna stoppa blödningar och lägga om sår.
 • Bertil och Anna Munter passade på att äta ärtsoppelunch i Regementsparken. Och att återuppväcka gamla minne. Bertil arbetade ju på I 14 tills det lades ned.
 • Susanne Eliasson, Andreas Landqvist och Anders Westlund visar upp sjukvårdstältet. De är alla sjukvårdare i hemvärnet och poängterar att deras kunskaper och träning kan komma till nytta annat än vid krig.
 • Det finns en plats i försvaret för alla. Här är en av hemvärnets unga hundrekryter.
 • Jessica Andersson och Helen Linander är alldeles för unga för att ha varit med när det begav sig men lockas ändå av gammal militärhistoira. Och de och de andra i Gästrike militärhistoriska förening får mycket uppskattning när de är ute på alika evenemang.
 • Inte 100 år gamla men väl omkring 60 år gamla uniformer visade medlemmarna i Gästrike militärhistoriska förening upp i samband med regementets dag. I förgrunden Helen Linander klädd som en lotta på 40-talet.

Militärmusik, gamla uniformer och nylagad ärtsoppa. Det är receptet för hur man firar ett regementes 100-årsdag.

Att regementet är nedlagt är inget hinder.

– Det är trevligt att man återuppväcker gamla minnen, säger Anna Munter.

Annons

Själv har hon visserligen inte så många egna minnen från regementet men hennes man Bertil jobbade på I 14 till 1997 då han gick i förtida pension i samband med nedläggningen.

Och för honom är det i år dubbelt jubileum. Förutom att det är 100 år sedan Hälsinge regemente flyttade till Kungsbäck i Gävle är det i år 50 år sedan han själv ryckte in i det militära.

Han tycker att det är roligt att gå på jubileet och återse gamla vänner från den tiden. Men han sörjer inte att I 14 försvann.

– Det var helt rätt i tiden och det var oerhört bra att högskolan kom hit, tycker Bertil.

Firandet inleddes med parad från Rådhustorget till Regementsparken. Där kunde sedan besökarna lyssna på Flygvapnets hemvärnsmusikkår som förutom militärmusik även bjöd på bland annat Malena Ernmans schlagerdänga ”La voix”. Besökarna kunde även titta in i soldattorpet, se hur sjukvård i fält fungerar, spana in militärfordon och förse sig med ärtsoppa och kaffe som serverades från klassiska kokvagnar.

– Allt kokas med ånga. Det blir kanongod mat, intygar Karin Qvick som är sergeant inom Svenska lottakåren och instruktör för förplägnad som det så fint heter.

Gästrike militärhistoriska förening fanns också på plats och med sina gamla uniformer påminde de om forna tider. Ett uppskattat inslag. Jessica Andersson och Helen Linander hade till exempel fina lottauniformer från 40-talet.

– Det är väldigt många som kommer fram och berättar egna historier från förr, till exempel om deras mammor som varit lottor, säger Helen.

Mer läsning

Annons