Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet är att springa långt och cykla längre

/
  • Det var pappan som öppnade Erik Olssons ögon för äventyr och idrott. ”Han har inspirerat mig att leva min dröm.” För fyra år sedan avled pappan i cancer. Därför har sonen startat en ­insamlingssida på Cancerfonden i samband med Iceland by Wheels.

När vi andra pustar ut i hängmattan cyklar Erik Olsson rakt över Island mellan glaciärer och lavafält. Ett aktivt mindfulness i Game of Thrones-miljö säger han om sin kommande strapats. En av många på hans cv.

Annons

Dialekten är omisskännlig. Erik Olsson är född och uppvuxen i Göteborg, men utforskade flera av världens hörn innan han fick jobb på Högskolan i Gävle för fyra år sedan. Dit kom han närmast från den europeiska politikens högborg i Bryssel där han som trainee arbetade med globala trender.

Som internationaliseringsspecialist på högskolan försöker han bland annat underlätta resan hit för utländska studenter. När reglerna ändrades till att alla utanför Europa måste bekosta sina studier själva har antalet främmande inslag, främst från Kina, dramatiskt minskat. Ett problem för alla lärosäten, men, menar Erik Olsson, det är viktigt med impulserna utifrån för att bryta den svenska tankesfären.

Hans passion i livet finns dock utanför kontorets väggar.

Cykling kom tidigt in i hans liv. Som 15-åring avverkade han 130 mil genom sin mammas hemland Spanien. Några år senare tog han cykelvägen från Göteborg till Gibraltar. Fem gånger har han vandrat eller cyklat pilgrimsvägen till Santiago de Compostela.

Undan för undan har ribban höjts och löpning tagit plats. Halv­maraton, maraton, två svenska klassiker, ultramaraton – vilket betyder sträckor längre än 42 kilometer, som ultravasan.

– När man springer nio mil under tolv timmar hamnar man i ett annat medvetande. Det finns en vila i ansträngningen, en stillhet från tankar, ett slags aktivt mindfulness. Det är meditativt.

Han ingår i äventyrsutbildningen ­Adventure Academy tillsammans med 19 andra äventyrare. Genom den får han stöd och hjälp. På hemmaplan har han också byggt upp ett lokalt supportteam; kroppscoach, kiropraktiker och yoga. Han vet betydelsen av att vara förberedd.

– Ändå är det så lite jag råkat ut för under mina resor. Några punkteringar och något kedjebrott. Jag har tältat i skogen eller fått sängplats genom couchsurfing. Det är lätt att hitta en hjälpande hand, säger Erik Olsson.

Att cykla runt Island har gjorts förut. Men att ta sig rätt över vulkanöns vildmark är ovanligt. Runt 70 mil, inklusive avstickare, och tre veckor räknar han att projektet Iceland by Wheels ska ta.

– Snittemperaturen på sommaren ligger runt tolv grader. Det kan bli både kallt och blåsigt på den isländska högplatån. Det finns några vandringsstugor, men det gäller att ha ett tält som pallar vinden. Det kan komma dagar när jag blir kvar i tältet en hel dag i väntan på bättre väder.

Erik Olsson har en master i globala studier. Det internationella intresset har också fört honom ut i världen. Under ett år var han utbytesstudent i Japan och han har också pluggat i Taiwan tack vare ett stipendium. Nu tycks det dock som om det passionerade intresset tagit överhanden. I höst planerar han att flytta tillbaka till Göteborg och ägna sig åt sport och hälsa på heltid. Han kan tänka sig en roll som löparcoach.

Förutom krångel i ett knä och en gubbvad (bristning i benets baksida) har han varit förskonad från skador. Just nu tränar han tio timmar i veckan, cykling, löpning och gym.

– Men det är mest med tanke på Iron Man Kalmar som väntar två veckor efter att jag ha kommit hem från Island, skrattar Erik Olsson.

Mer läsning

Annons