Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livshotande sjuk i svininfluensan

En man från Gästrikland har insjuknat i den nya influensan. Mannens tillstånd är livshotande och han får nu syre med hjälp av en konstgjord lunga.

Annons

Under eftermiddagen kommer patienten att skickas med flyg till Universitetssjukhuset Skejby i Århus, Danmark för vidare behandling.

Den sjuke mannen är i 30-årsåldern. Han sökte i onsdags förra veckan vård för influensaliknande besvär. Symptomen var då lindriga men under söndagen förvärrades tillståndet för mannen som på nytt sökte vård.

Han lades då in på Gävle sjukhus med en misstänkt lunginflammation och fick antibiotika. Prov togs för den nya influensan och på måndag eftermiddag kom provsvaren som visade att mannen var smittad av den nya influensan.

Under måndagen förvärrades mannens tillstånd ytterligare. Patienten förflyttades till intensivvårdsavdelningen, där man i dag beslutade om att först sätta in respiratorvård för att hjälpa patienten att syresätta sig. Senare under dagen bedömdes den åtgärden vara otillräcklig
- Det senaste dygnet har tillståndet blivit livshotande. Mannen har svårt att syresätta sig själv och därför behöver mannen en ECMO-behandling, säger intensivvårdschef Johnny Hillgren.

Under sin tid på Gävle sjukhus har patienten vårdats i enkelrum och vårdpersonal har vidtagit sedvanliga åtgärder för att förhindra att smittan sprids till andra patienter. Någon smittspridning på sjukhuset har inte konstaterats.
- Patienten är troligen smittad i Sverige och har varit på resande fot i Norden varför smittvägen inte är helt känd, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Han har träffat personer som vistats i andra länder men ingen med i nuläget känd influensasjukdom.
- Vi får bära i minnet att de flesta influensasjuka har men mild men ibland obehaglig sjukdom. Det är ovanligt att man blir så här sjuk av influensa, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons