Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livshotande tillstånd för influensasjuk man

/

(Ny version 07:45) På tisdagskvällen klockan 20.30 flögs mannen som drabbats av svininfluensa från Rörberg till universitetssjukhuset i Århus, Danmark. Han hade då en extra lunga inkopplad och ett läkarteam var på plats.

Annons

Mannen insjuknade i typiska influensasymptom för en vecka sedan.

I söndags lades han in på infektionskliniken vid Gävle sjukhus, med misstänkt lunginflammation och fick antibiotika.

Hans tillstånd försämrades snabbt och i måndags flyttades han till intensivvårdsavdelningen.

– Det har varit en snabb försämring. I morse (läs tisdag morgon) lades han in i respirator och vi kontaktade Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm för en överflyttning, säger intensivvårdschef Johnny Hillgren.

 

Men Karolinska hade inte utrymme att göra en så kallad ECMO-behandling, med en konstgjord lunga utanför den egna kroppen som försörjer patienten med syre. Ett läkarteam skickades därför till Gävle för att behandla patienten på plats.

På tisdagskvällen vid 20.30-tiden flögs 30-åringen från Gävle flygplats i Rörberg till Universitetssjukhuset Skejby i Århus, Danmark för vidare behandling.

 

Den drabbade mannen har tidigare haft luftvägsproblem, men tillhör inte riskgrupperna, som personer med allvarligare sjukdomar.

– Han har varit isolerad hela tiden på de olika avdelningarna. Vi var beredda på att det här kunde ske, det var inte helt oväntat, säger Johnny Hillgren.

– Definitivt inte. Risken är liten att man ska bli så här svårt sjuk av den här influensan.

 

Enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är det här det allvarligaste fallet av svininfluensan i Gävleborg, hur mannen fått smittan är oklart.

– Vi har försökt ta reda på det, men vet just nu inte varifrån smittan kommer. Han har rest i Norden en del i sommar. Det verkar som han hade stor otur som insjuknade i det här.– Nej, det har vi inte fått några rapporter om.

– Jag tycker inte att det finns någon anledning till oro. Men jag förstår att folk känner det.

– Vårt arbete ska klara av detta. Vi följer de rekommendationer som Socialstyrelsen ger. I det här läget ger vi inte läkemedel i förebyggande syfte annat än i särskilda fall, som till exempel vid leukemi, säger Signar Mäkitalo.

Det fanns på tisdagen inte några ytterligare patienter som behandlas för svininfluensan vid Gävle sjukhus.

Mer läsning

Annons