Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktiga reserver bakom anonymt yttre

/
  • OKÄND BYGGNAD. Det är få Gävlebor som vet vad som finns innanför väggarna på Carlsborg. Driftschef Lucas Enström vet och guidar runt bland oljepumparna.
  • ÖDE. För 17 år sedan gick den sista anställda personen hem från Carlsborg. I dag fjärrstyrs värmepumparna härifrån.
  • LITE LJUD. Ett surr hörs från sjukhusets kylsystem. Annars är det tyst i lokalerna. Men om det händer något är reservsystemet i gång på en timme och kan pumpa ut reservkraft.
  • BESÖKER SÄLLAN. Bara en gång i året åker driftschef Lucas Enström till Carlsborg för att besikta anläggningen. Informationschefen Lars-Rune Ölund är här för första gången.
  • VILANDE. Den stora beige tegelbyggnaden på Carlsborg kan se vilande ut från utsidan. Men på insidan gömmer sig livsviktiga funktioner som fjärrvärme som täcker 20 procent av Gävles behov och reservkraft till hela sjukhuset.
  • OKÄND BYGGNAD. Det är få Gävlebor som vet vad som finns innanför väggarna på Carlsborg. Driftschef Lucas Enström vet och guidar runt bland oljepumparna.

Den beige, stora tegelbyggnaden vid Västra vägen är öde. Här saknas mänsklig kraft. Men det är livsviktiga reserver som gömmer sig bakom fasaden.

På bara en timme kan pumparna leverera fjärrvärme som täcker 20 procent av Gävle och det finns även reservkraft som täcker hela sjukhusets behov.

Annons

Det är få som reagerar över Gävle Energis lilla skylt som finns på den stora beiga tegelbyggnaden mittemot kyrkogården. Här finns reservanläggningen för Gävles fjärrvärmenät. På bara en timme kan man köra i gång systemet och få ut fjärrvärme ända till Valbo, Hille och Bomhus.

– En kall vinterdag står den här värmecentralen för en femtedel av fjärrvärme behovet. Men den används bara tio dagar under året, säger Lucas Enström, driftschef kraftproduktionen vid Gävle Energi.

Det är helt folktomt inne i byggnaden. I det gamla fikarummet finns det några tespåsar och en micro som vittnar om personalen som arbetade här senast 1992. Nu fjärrstyrs värmecentralen av Johannes kraftvärmeverk och driftschefen Lucas Enströms bemanning besöker byggnadennågra gånger om året.

– Det är lite nostalgiskt att komma hit. Gamla grejer som fortfarande är i drift, säger Lucas.

Sedan i början på 1970-talet har man använt sig av fjärrvärmen som drivs av olja. Det är ett nödvändigt måste för att kunna leverera fjärrvärme snabbt och billigt till kunderna om de andra anläggningarna får problem.

– Det blir för dyrt att ta bort den och man måste ju ha reservanläggningar, vid krisläge är den bra strategiskt placerad. Men ur miljö synpunkt borde den typen av bränslet bytas bort, säger Lucas.

Huset är lite anonymt och många Gävlebor passerar det dagligen på väg till eller från centrum. Men det är få som vet vad som döljer sig bakom fasaden.

– För många av våra anställda är det här en värld som de aldrig varit in i, säger informationschef Lars-Rune Ölund.

På en skylt står det "Rökning inom sjukhuset ej tillåten". Det är landstinget Gävleborgs lokaler och här har det funnits kontor.

Vid de två brännarna står en vit smutsig plaststol och bredvid den en orange plasthink som samlar upp oljedroppar. Rör går in och ut och det surrar från sjukhusets kylsystem.

– Jag tycker att det är ett snyggt och stiligt hus som står sig i Gävle, säger Lucas.

För 13 år sedan renoverades pannorna.

Det pågår en studie som bygger på att se över hela kraftproduktionen inom regionen. Där ingår bland andra Korsnäs.

– Men fram tills dess får vi ha kvar den här värmecentralen.

Men det är inte bara Gävle Energi som använder sig av den stora byggnaden.

Landstinget och X-fastigheter som äger Carlsborg har tre aggregat med reservkraft som täcker hela sjukhusets behov. Här finns även kylaggregat och all gasförsörjning, oxygen och kompressorer för andningsluft.

 

 

Mer läsning

Annons