Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusare tider för verkstadsindustrin

Det börjar ljusna för verkstadsindustrin i Gästrikland och Norduppland.

Ett tecken är att Automatindustrier i Hille återgår till femdagarsvecka och tvåskift på måndag.

Också andra företag har avslutat perioder med korttidsveckor och en del har dragit tillbaka varsel om uppsägningar.

Annons

Automatindustrier i Hille var bland de första företagen i regionen som införde fyradagarsvecka för att möta krisen och den kraftigt minskade orderingången.

– Kunderna som minskade mest i våras har nu börjat handla igen. De har antagligen förbrukat sina lager och behöver fylla på, säger Lennart Kron, vd och delägare i Automatindustrier i Hille AB.

Kortvecka sedan april

I slutet av april sänktes arbetstiden med 20 procent och lönen med 12 procent efter en överenskommelse med IF Metalls fackklubb.

När det brutna räkenskapsåret avslutades i slutet av augusti kunde Lennart Kron summera ett av de sämsta åren i företagets historia.

Omsättningen sjönk med drygt 40 procent och det blev 3,9 miljoner kronor i förlust. Ägarna har fått täcka upp med pengar för att klara balansräkningen.

Minskat personalstyrkan

Personalstyrkan har bantats från 45 till 31. Men tack vare korttidsveckan har man kunnat behålla bland annat ett antal kvalificerade CNC-operatörer som behövs för att klara en uppgång.

Andra företag som slutat med korttidsvecka är Atlas Copco i Tierp och Forsbackatvätten. Rolba i Hedesunda satte aldrig planerna i verket.

Munters i Tobo, däremot, planerar för korttidsvecka med sänkt lön från december. Cirka 100 anställda berörs.

En vändning

– Visst ser industrin en ljusning. Det är färre varsel, säger Bengt-Ola Nygren, ombudsman i IF Metalls avdelning Nedre Dalälven.

Jan Wikholm, Teknikföretagens rådgivare i Gävle, bekräftar:

– Många företag säger att de känner att konjunkturen bottnat och en del tycker att det har vänt.

Mer läsning

Annons