Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning för hamnen och lättade arbetare

/
  • optimist. ”Vi ser ljust på framtiden”, säger Ulf Andersson, fackligt aktiv stuveriarbetare, som tror att sammanslagningen av stuveriet och kommunens hamnrörelse ger mer jobb i hamnen.
  • får ny arbetsgivare. Lennart Eriksson, en av 50-talet stuveriarbetare i Gävle hamn, ser fram emot att byta arbetsgivare.

Molnen skingras och solstrålarna stryker under den lättade stämningen som råder bland stuveriarbetarna dagen efter beskedet att stuveriet säljs till Gävles kommunägda hamnbolag.


– Vi ser ljust på framtiden. Jag är övertygad om att det också är en bra affär för


Gävle kommun, säger Ulf Andersson som jobbat 28 år


i hamnen.

Annons

Arbetskompisen Lennart Eriksson sluter upp och de minns när det först började pratas om att slå ihop påsarna i Gävle hamn, för cirka 20 år sedan.

Under årens lopp har de misslyckade försöken avlöst varandra medan aktörerna och konkurrenterna blivit fler. Stuveriarbetarna och deras fack har velat ha en utveckling åt motsatt håll och en enda, samlande aktör för alla i hamnen.

Ulf Andersson hoppas och tror att affären mellan Gävle Stuveri och Gävle Hamn ger mer jobb.

– Det är bra PR för hamnen och visar att man vågar satsa och vässa knivarna i lågkonjunkturen.

Även om sammanslagningen leder till rationaliseringar får stuveriarbetarna inte mindre att göra, tror han.

– I dag är vi snarare för få. Det tas in extra folk nästan varje dag, säger Ulf Andersson när vi träffar honom utanför personalens raststuga på Granudden.

Helst hade han sett att också de andra aktörerna i hamnen gick ihop.

På andra sidan vattnet, vid Fredriksskans, sköter Sören Thyr AB en del av stuverijobben och där finns också Gävle Containerterminal AB som sköter huvuddelen av containerhanteringen i hamnen.

Ulf Andersson tycker att det känns onödigt och inte särskilt miljövänligt att containrar dagligen körs på lastbil från Granudden till containerterminalen. De lastas med papper och andra varor på Granudden och lyfts över i båtar på containerkajen.

Korsnäs omläggning till mer tågtransporter har samtidigt förändrat stuverijobbet, från att lasta båtar till att fylla containrar som lyfts över på tågvagnar.

Onsdagens besked stillade oron hos flera av Ulf Anderssons arbetskamrater. Strax efter jul blev de uppsagda efter stuveribolagets beslut att avveckla. Uppsägningstiderna började ticka.

I förra veckan åkte Ulf Andersson och andra fackligt aktiva till Stadshuset i Gävle för att uppvakta kommunledningen.

– Vi krävde att man skulle skynda på processen, berättar han.

De behövde inte vänta mer än en vecka.

När vi lämnar kajen sätter sig Ulf Andersson i trucken igen och kör i väg. Han är nöjd och hoppfull.

Mer läsning

Annons