Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning för John Bauergymnasiet?

Skälen mot en skola i industriområden radas upp. Ändå föreslås bygg- och miljönämnden att ge John Bauergymnasiet permanent tillstånd för lokaler i Sörby Urfjäll.
– Det är deras egen vilja, säger ordförande Lena Lundgren, S.

Annons

Riskfylld trafikmiljö, buller från industrin, brist på utemiljö för skoleleverna och expositionsrisk från transporter med farligt gods. I kommunens utredning om friskolan John Bauers placering radas motargumenten upp.

Tidigare i veckan berättade Arbetarbladet att räddningstjänsten ser stora risker med en skola i Sörby Urfjäll. Lena Lundgren håller i sak med.

– Det är verkligen ingen önskesituation och vi vill inte att kommunen ska fortsätta planera så. Men vi kan inte ge dem lokaler och sedan be dem flytta mot deras egen vilja, säger hon.

Ett annat tungt vägande skäl är att det gäller gymnasieelever. De blir myndiga under skoltiden och bör kunna hantera trafik-situationen.

Lena Lundgren betonar att ett medgivande inte får bana väg för fler skolor i industriområden, utan att John Bauer och Gävle praktiska gymnasium, i industriområdet på Näringen, är två undantag.

Dessutom måste trafikmiljön förbättras och utemiljö för eleverna ordnas.

John Bauergymnasiet har funnits på Sörby Urfjäll sedan 2003, men har endast tillfälliga bygglov till 2011. Nu vill skolan ha ett permanent tillstånd.

Mer läsning

Annons