Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-basen kritiserar alliansens energiutspel

/
  • Wanja Lundby-Wedin besökte Gävle i går. Hon uttalade sig bland annat om regeringens kärnkraftsuppgörelse som hon inte gillar.
  • TRÄFFADE LANDSHÖVDINGEN. Wanja Lundby-Wedin passade på att träffa landshövding Barbro Holmberg. De pratade om lösningar för att skapa fler jobb i länet.

Wanja Lundby-Wedin gillar inte regeringens ja till ny kärnkraft. Samtidigt förstår hon att flera av LO:s medlemsförbund är positiva till den borgerliga alliansens uppgörelse.


– Regeringen är inte seriös som inte bjuder in till breda samtal innan ett sådant här beslut, sade hon när hon besökte Gävle i går.

Annons

LO:s förbundsordförande Wanja Lundby-Wedin var i Gävle i går. Hon tittade på framtidssatsningar på IT inom kommunens äldreomsorg och hann med att diskutera arbetsmarknaden med landshövding Barbro Holmberg. När Arbetarbladet får en pratstund på Gävle slott har landshövdingen precis berättat om sitt uppdrag att samordna samhällets insatser för att skapa jobb i länet. Lundby-Wedin tycker att lösningen är lyckad och att det verkar finnas många idéer.

– Gävleborg är ett industrityngt län och det skymmer ofta sikten för utveckling inom tjänstesektorn. Egentligen är det inte själva omställningen som är svår, men att många har jobbat så länge utan att få kompetensutveckling. Där måste vi tänka om, säger hon.

Ett sätt att få in fler på arbetsmarknaden tror hon är att ge utökad praktik och lärlingsutbildning till fler ungdomar.

Men den fråga LO:s ordförande får flest frågor om just nu är kärnkraften. I förra veckan slog regeringen på stora trumman med sin nya överenskommelse om energipolitiken. Partierna hade enats om att det får byggas nya kärnkraftsreaktorer och uppgörelsen fick stöd från flera håll, bland annat LO-förbunden IF Metall och Pappers.

Men Wanja Lundby-Wedin är inte lika positiv, även om hon tillägger att LO inte utesluter en framtida utbyggnad av kärnkraften. Hon har förståelse för att vissa LO-förbund inte känner en trygghet i att det finns alternativa energilösningar som kan tillgodose industrins behov.

– Jag tycker att man har sopat bort hela klimatfrågan och gjort det till en fråga om kärnkraft eller icke-kärnkraft. Det viktiga i dag är att vi får en samlad klimat- och energipolitik, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är konstigt att regeringen gör ett, som hon kallar det, ”politiskt utspel”, som ändå inte sträcker sig längre än till valet 2010.

– Vilket företag vill starta en satsning om de tror att det kan bli en ny regering 2010? Jag är säker på att vi inte måste hasta fram något beslut före 2012 och det hade varit bättre om regeringen bjudit in till breda samtal.

Hon tycker även att uppgörelsen riskerar att lägga locket på framtida investeringar av förnybar energi.

– Den får inte en tillräckligt framskjuten plats, säger Wanja Lundby-Wedin.

Mer läsning

Annons