Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala företrädare för moskén misstänks missionera för extrem religiös tolkning

Representanter från Gävle moské har på senare tid arbetat med att sprida en hårdare tolkning av islam, det skriver Gefle Dagblag i dag.

Annons

Tolkningsgrenen kallas för salafism, är den som är dominerande i Saudiarabien, och utgår från att all tolkning av Islam som tillkommit efter att religionen grundades på 600-talet, ska avfärdas.

– De vill vrida klockan tillbaka till den här perioden. De avfärdar all form av rationalistisk teologi, islamisk filosofi och värst av allt hatar de shiamuslimer. Det är kännetecknande för salafister, säger Mohammad Fazlhashemi som är professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala Universitet, till Gefle Dagblad.

Han säger också att kvinnor har en väldigt underordnad roll i det salafistiska synsättet:

– De har den totala omyndighetsförklaringen av kvinnor, säger han till tidningen och berättar att de varken får arbeta, studera eller lämna hemmet utan en man i sällskap.

Enligt Gefle Dagblad förekommer en verksamhet i Gävle där företrädare för moskén försöker sprida salafismen genom att samtala med människor på gator i Gävle. Här har de missionerat med orangea tröjor, som det stått "Fråga mig om islam" på.

Gävle moské har inte velat ställa upp på någon intervju med Gefle Dagblad.

Mer läsning

Annons