Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt försäkringsbolag blir Dina försäkringar

/
  • KONTORET I VALBO BLIR KVAR. ”I styrelsen ser vi bara positivt på samgåendet. Vi har en vd som snart går i pension och en liten administrativ styrka. Söderhamnkontoret har en yngre direktör, en större administrativ apparat medan vi i har en marknad med potential”, säger Tage Klingberg. (Från vänster: Magnus Bratt, vd för Dina försäkringar Sydöstra Norrland, Tage Klingberg, avgående ordförande i styrelsen för Dina försäkringar sak & skog Gävle och Torbjörn Pellpers, avgående vd).

Redan 1867 bildade bönderna i Valbo ett lokalt försäkringsbolag, två år före den stora branden som ödelade nästan hela Gävles norra stadsdel. Nu går försäkringsbolaget samman med Dina försäkringar i sydöstra Hälsingland.

– Sammanslagningen gör vi för att bli ekonomiskt starka, säger Magnus Bratt, blivande vd för Dina försäkringar Gefle Sandviken.

Annons

I det gamla bondesamhället behövdes inte försäkringsbolag.

– Man hjälpte varandra. De som bodde runtomkring den drabbade gav virke, hjälpte till att bygga upp gården eller gav familjen mat och husrum, säger Thorbjörn Pellpers, avgående vd i Dina försäkringar sak & skog Gävle.

Men 1688 gav kung Karl XI landshövdingarna i uppgift att tillåta allmogen att bilda egna brandstodsföreningar. Förordningen reformerades 1853. 1867 bildades ett brandstodsbolag i Valbo, bolaget sträckte sig på den tiden runt Gävle och ned till Upplandsgränsen.

Var inte försäkrade i Valbo

– Det var kungen som beviljade alla brandstodsbolag. Läraren Erik Hedman på Häcklinge skola fick i upp- gift av Valbobönderna att skriva ett brev till kungen, berättar Thorbjörn Pellpers.

Uttaxeringen vid brand kunde ske med ”penningar eller antal spann med säd”. Men Gävleborna var inte försäkrade i Valbos bolag när den stora stadsbranden utbröt 1869, städer hade andra typer av försäkringar.

Runt förra sekelskiftet fanns det ungefär 800 sockenbolag i Sverige men flera av dem gick samman under 1900-talet. 1987 anslöt sig Årsunda brandförsäkringsbolag (1870) till Valbos brandförsäkringsbolag. 1999 införlivades Hille försäkringsbolag (1870) samt Älvkarleby/Skutskär och delar av Heby kommun. De sammanslagna sockenbolagen gick samman med Svenska skogsförsäkringsbolaget 2005 och tog då namnet Dina försäkringar sak & skog Gävle.

Ingen blir uppsagd

Valbos äldsta försäkringsbolag går nu ihop med Dina försäkringar sydvästra Hälsingland och antar namnet Dina försäkringar Gefle Sandviken.

– Vi har tolv anställda i dag men ingen ska sägas upp på grund av effektiviseringen. Målet är att komma upp i sådana volymer att vi kan anställa mer personal, säger Magnus Bratt, som bli vd för Dina försäkringar Gefle Sandviken i januari 2010.

Valbos äldsta försäkringsbolag går ihop med hälsingebolag

Mer läsning

Annons