Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnar bra för miljön

/
  • NYA TRÄD. Leif Liljeberg från tekniska kontoret är stolt över en lösning som gör att träden tar hand om det förorenade dagvattnet.
  • FÖRORENINGAR. Bergsgatans nya lönnar planterades i går i ett djupt bevattningsdike. Regnvatten som hamnar på vägen ska rinna ner i diket och sedan sugas upp av träden som också tar hand om föroreningar.

26 smala lönnar planterades i går vid Bergsgatan mellan Parkvägen och Gustavsgatan i Gävle. De står i ett djupt dike fyllt med grovt grus som ska samla upp vattnet från vägbanan. Föroreningarna tar träden hand om.

Annons

Bergsgatans björkar var gamla och dåliga. I går fick de sina efterträdare, 26 stycken långsmala Armstronglönnar, som väntas leva i 150 år. Köpta från Tyskland och valda för att de passar bra i stadsmiljö. Trädkronan blir aldrig bredare än fem meter. De sprider inget pollen och löven är av ett slag som är lätt att kratta upp.

Träden står i ett djupt dike med grovt grus. Ytvattnet från vägen, förorenat av biltrafiken, kommer att rinna ned i gruset. Därifrån suger träden upp det vatten de behöver.

– Man låter helt enkelt naturen ta hand om ytvattnet och rena det, i stället för att samla vattnet i gatubrunnar och släppa ut det i ån. Vi är lite malliga över den här lösningen, säger Leif Liljeberg, gatuingenjör på tekniska kontoret.

Men Bergsgatan får inte bara nya träd. Totalt är det frågan om ett projekt på 2 miljoner kronor. Den vägbit som görs om är ungefär 300 meter och sträcker sig från Parkvägen i väster till Gustavsgatan i öster. Körbanan har hyvlats av och kommer i vår att få ett nytt lager asfalt. Trottoaren på södra sidan har gjorts om. Cykelbanan, en av Gävles mest använda, ska slätas till och få en svag lutning mot trädplaneringarna så att husägarna slipper vatten på tomterna. Lyktstolparna ska bytas ut. Det hela väntas vara klart i maj.

Mer läsning

Annons