Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark överklagar

Landstingsdirektör Svante Lönnbark överklagar länsrättens dom att inte bevilja strandskydd för den friggebodsliknande stuga som familjen byggt vid sjön Siljan.

Annons

Paret Lönnbark erkänner i sin överklagan att de utan särskilt tillstånd ersatt en sjöbod med en ny, byggt ytterligare en sjöbod och lagt ut en badbrygga. De skriver att de i efterhand sökte bygglov för anläggningarna, även om de tyckte att det kändes tveksamt om så behövdes. Paret beviljades bygglov i efterhand men fick inte dispens gällande strandskyddet.

Tomten privat enligt paret

Paret överklagade till Länsstyrelsen som beslutade att inte ge dispens för strandbyggnaderna. Nu har paret överklagat ärendet till Miljödomstolen. Paret Lönnbark skriver att tomten sedan länge, sedan 1960-talet, är att beteckna som privat, allemansrätten gäller inte längre. Paret bifogar i sitt överklagande ett vykort från tidigt 1970-tal där en släkting till paret sitter på fritidstomten vid Siljans strand. På bilden syns gräsmattan och en trappa som leder ned i vattnet, det är alltså inga nya påfund, menar paret.

De skriver avslutande att de funderar om Länsstyrelsens tjänstemän verkligen varit på rätt plats.

Mer läsning

Annons