Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löppass för ökad trygghet i skogen

/
  • Hemlingby löparklubb vill motverka otrygghet genom att bjuda allmänheten till ett gemensamt löppass i Gävle.

Efter att en 21-årig kvinna i Upplands Väsby hittats mördad i ett motionsspår i början av augusti, agerar Hemlingby löparklubb mot våld och otrygghet genom ett gemensamt löppass.
– Det ska inte kännas som det är några hinder eller vara obehagligt att löpa, säger Oskar Andersson i Hemlingby löparklubb.

Annons

Otryggheten har spätts på i Gästrikland av att en kvinna upplevde sig förföljd av en man på moped på Hälsans stig i Sandviken.

– Idén dök upp efter det som hände i Upplands Väsby. Vi vill visa på att man kan löpa tillsammans och vara trygga på så vis, säger Oskar Andersson.

På fredag klockan 17.30 kommer Hemlingby löparklubb att anordna ett gemensamt löppass, där vem som helst får delta.

– Det är ett bra sätt för oss att visa oss, visa på möjligheten att springa tillsammans och att det finns klubbar där man kan löpa med andra.

Gävlebon Malin Motamedi är en av dem som tänker delta. Hon springer oftast ensam på sena kvällar, eftersom att hon är flerbarnsförälder och det är den enda tiden på dygnet som fungerar.

Hon löper oftast centralt i Gävle där människor är i rörelse.

– Jag är redan uppmärksam eftersom jag springer den tiden på dygnet som jag gör, så jag kan inte säga att jag blivit oroligare nu, säger hon.

Malin Motamedi har vanligen inte möjlighet att träna med Hemlingby löparklubb, men tror att det kan vara en lösning för andra.

– Då är man trygg när man är fler tillsammans, säger hon.

För att så många som möjligt ska hitta dit har de valt att starta rundan på Slottstorget och springa den sex kilometer långa Hälsans stig tillsammans.

– Alla som är med kan känna att de kan ta det i sitt tempo. Vi gör det här mer för att träffas och jogga lugnt än för att träna, säger Oskar Andersson.

Vad kan man göra på lång sikt för att öka tryggheten i motionsspåren?

– Det är väldigt svårt att svara på. En fungerande belysning är ju viktigt, men det är inget vi har problem med i dag. Ju fler som rör sig i områdena där man springer, desto tryggare måste det upplevas också, säger Oskar Andersson.

Om mordet i Upplands Väsby:

Oro efter misstänkt mord i löpspår

Dna-spår säkrade i mordfall

Ingen misstänkt för mord på 21-åring

Mer läsning

Annons