Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loujain Al-Soboh vill hjälpa andra

/
  • Loujain Al-Soboh har startat en lokal avdelning i Gävle inom ramen för Röda Korsets Ungdomsförbund Gävleborg. Första projektet är läxhjälp för unga i fritidsgården Legenden i Bomhus Folkets Hus.

Det är länge sedan hon lämnade sitt hemland, men hon har inte glömt sitt ursprung.
Vi lever i en katastrof, säger Loujain Al-Soboh, som kom till Sverige för två år sedan.
Nu har hon startat en ungdomsverksamhet i Gävle inom Röda Korsets Ungdomsförbund Gävleborg.

Annons

Primtal och derivat har stått på schemat när vi träffas i kafeterian hos Komvux på Söder. För Loujain Al-Soboh är det ingen obegriplig matematik. Hon är en begåvning utöver det vanliga som fick hoppa över steg i grundläggande svenska och gick direkt till de nationella proven i engelska och matematik. Nu pluggar hon på gymnasienivå, bland annat engelska 7 som kretsar kring renässansens skönlitteratur. Men mest gillar hon naturvetenskapliga ämnen.

– Hemma kan jag säga en mening där tre språk ingår och ändå kunna göra mig förstådd. Men när det kommer till det svenska uttalet blir jag alltid rättad av mina småsyrror som går på dagis och pratar perfekt svenska, skrattar hon.

Loujain Al-Soboh är född i Damaskus i Syrien. Hon och hennes familj flyttade till den atenska hamnstaden Pireus i Grekland för tio år sedan. Syrien var då ett välmående land – men en diktatur, vilket begränsade människors möjligheter.

2013 flyttade familjen till Göteborg och vid nyår 2014 hamnade de i Gävle. Då var det lätt att få tag på en lägenhet genom Gavlegårdarna, förklarar Loujain Al-Soboh. Hon och hennes fyra syskon har funnit sig väl till rätta. Det är svårare för hennes föräldrar. Hennes pappa har varit chef för 30 anställda i ett metallföretag och står nu inför en ny arbetsmarknad och ett nytt språk.

– Jag har inget riktigt hemland. Det finns bra saker i båda länderna jag flyttat till, men ursprunget kommer alltid att finnas kvar, religionen och kulturen. Man måste balansera sig själv som människa.

Syrien är i dag ett sargat land. Medelklassen har flytt, kvar finns bara de allra rikaste och de fattigaste. Loujain Al-Soboh har släkt kvar, som vittnar om sådan brist på pengar och mat att unga flickor tvingats prostituera sig för att hjälpa sina familjer.

– Jag känner med både Syrien och Grekland, men mest känner jag för människorna som lider oavsett inom vilka gränser de befinner sig. Det är därför jag vill göra en insats när jag nu befinner mig i trygghet.

Genom sin syriske vän Bassem kom hon i kontakt med Röda Korset. Ganska snart blev hon ledamot i ungdomsförbundet i Gävleborg. Nu har hon tagit initiativet till en lokal ungdomsverksamhet. Loujain Al-Soboh hoppas flera vill ansluta sig. Hon talar för sin sak hela tiden.

På onsdag den 4 november startar läxhjälp för barn mellan 12 och 19 år på fritidsgården Legenden i Bomhus. Alla är välkomna oavsett ursprung. I mitten av månaden åker Loujain Al-Soboh till Göteborg för ungdomsförbundets event antirasism i praktiken. Hennes engagemang inkräktar inte på studierna där hon redan har en uttänkt plan.

– Nästa år går jag sista året på Komvux och därefter hoppas jag komma in på utbildningen till optiker vid Karolinska. Det är svårt att hitta en lägenhet i Stockholm, jag kanske får pendla. Men det är det bästa med Gävle, att det är så nära till allt.

Mer läsning

Annons