Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucia måste lämna sin familj

/
  • SPLITTRAS? Papperslösa Lucia Fragata riskerar att utvisas till hemlandet Angola. Kvar blir sonen Sandro, 1, och sambon Benny Forsberg, vilka är svenska medborgare. ”Vi lägger all ledig tid på att kämpa så att Lucia får stanna”, säger Benny.

Lucia Fragata kan när som helst utvisas till hemlandet Angola. Kvar lämnar hon ettårige sonen Sandro och sambon Benny som är svenska medborgare. Trots att lagen förra året skärptes för att minska risken för splittring av familjer är det just nu vad som är på väg att hända.

Annons

Lucia Fragata, 31, bor i en lägenhet i Sätra i Gävle med sin sambo Benny, deras gemensamma son Sandro, 1 och Bennys son Kevin, 8.

Lucia har nekats asyl och får inte söka uppehållstillstånd i Sverige på grund av att hon saknar identitetshandlingar.

När som helst kan hon hämtas av polis för att utvisas ur landet.

– När jag vaknar på morgonen och tittar på min son så vet jag inte om jag kommer att förlora honom. Jag försöker att inte tänka på det, men börjar ofta tänka negativa tankar. Jag kan inte leva ett normalt liv. Det är jobbigt, säger Lucia.

Lagarna skärptes

För att inte familjer ska splittras skärptes lagen förra året - så att föräldrar med barn ska kunna söka uppehållstillstånd från Sverige.

Men för Lucia är lagen verkningslös. Skälet är att hon varken har pass eller någon annan identitetshandling - vilket Migrationsverket ställt som krav.

Det har gått tre år sedan Lucia flydde från Angola.

– Där finns inget för mig. Jag har ingen familj, inga pengar och ingen framtid, berättar hon.

Smet ifrån smugglarna

En människosmugglare tog henne med flyg till Belgien. Därefter kom hon till Sverige med bil. Enligt Lucia skulle hon utnyttjas för trafficking – men lyckades ta sig från smugglarna och ta kontakt med svenska myndigheter.

Träffades via internet

Som asylsökande hamnade hon i Söderhamn. Via internet träffade hon senare Benny som hon numera lever med. Förra året föddes Sandro. Konsekvenserna för familjen var inget de grubblade på i det läget.

– Vi är en familj, man tänker inte i de banorna, säger Benny.

Tog hjälp av Emstedt

Med hjälp av advokaten Tryggve Emstedt försöker de få Migrationsverkets etiska råd att titta på fallet. En ny ansökan om uppehållstillstånd är inskickad till myndigheten.

Även om Lucia återvänder till Angola och där får uppehållstillstånd i Sverige riskerar det att bli en lång frånvaro från familjen.

Själv är hon rädd för att hon aldrig ska kunna ta sig tillbaka till Sverige.

– Korruptionen är utbredd i Angola. Identitetshandlingar är svårt att få om du inte har pengar, förklarar hon.

Mer läsning

Annons