Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludde nosar upp ett hundfik

/
  • gott till kaffet. Tre kakor och en bit kycklingburgare.
  • SEX-ÅRSKALAS. Foxterriern Kenny firar sin sjätte födelsedag på hundfiket i Sandviken. Matte Åsa Lorenz bjuder Ludde på hundchoklad. Kenny är avvaktande
  • goda dofter. Himmelska dofter och Ludde vill omedelbart gå in på hundfiket i Stockholm.
  • Vad ska jag välja för gott till fikat? Ludde begrundar utbudet av frestande kakor på hundfiket i Sandviken. Foto: Catharina Sandström

– Jag vill in. Nu.
Luddes kroppspråk är mycket tydligt.
Vi står utanför hundfiket Himmelska hundar i Stockholm, dörren är öppen och Ludde ser ett gäng lösa hundar som strosar omkring i lokalen och många dofter retar nosen.

Annons

Det är en varm vårdag och många är ute på promenad med sina hundar i parken utanför. Då passar det bra att slinka in på en kopp kaffe och nåt smarrigt till jycken.

I den avlånga lokalen finns fyra, fem lösa hundar som strosar omkring och ett antal mattar och hussar som fikar. Det är förbluffande lugnt och stilla. Inget skällande eller farande omkring. Det är mycket hundprat i luften.

Ludde som sist in i gänget störtar genast runt och hälsade på de övriga hundarna. Vi beställer vårt fika och får sitta i lugn och ro, Ludde är helt upptagen med de nya kompisarna och glömmer märkligt nog bort att kolla in vad vi äter.

På ett hundfik har förstås hundarna en egen meny och på den finns köttfärslimpa, kycklingmacka och en mezetallrik med olika godsaker.

Vi beställer mezetallriken med tärningar av blodpudding, fast leverpastej, ost och skinka och en stor klick mjuk leverpastej. Över alltihopa riven morot. Godsakerna får vänta tills Ludde pratat färdigt med de nya kompisarna.

När vi ställer ned tallriken tar det honom fem sekunder att rensa den. Aldrig nånsin har han ätit så fort.

Han hann aldrig tugga, han svalde allt direkt! Succé kan man lugnt säga.

Vi blev kvar en timme på fiket och mot slutet var Ludde helt utmattad. Till slut satt han intill vårt bord och bara klippte med ögonen och var på väg att somna.

– Fem tassar, inget snack om saken, var Luddes betyg på stället.

Även här hemma finns det hundfik i Valbo och i Sandviken. En dag när vi har andra ärenden i Sandviken passar vi på och går på hundfiket.

Det är inrymt i djuraffären Arken Zoo. Bland de fyra borden strosar foxterriern Kenny, det är hans födelsedag och ägarna Sven och Åsa Lorenz har bjudit honom på litet godis och köpt en påse hundchokladgodis som även lycklige Ludde får smaka av.

Fiket har satsat på hundkakor. Kakor i olika storlekar och pastelliga färger. Allt ska enligt uppgift smaka kycklinglever. Dessutom finns torkade kycklingburgare och älgburgare.

Borden står intill det stora skyltfönstret som har stora mjuka kuddar och där finner sig Ludde till rätta och griper sig med entusiasm an godsakerna på tallriken.

Men kakorna är för stora och framför allt för hårda, jag måste dela dem i mindre bitar och då får han i sig dem. Men det blir mycket tuggande och Ludde blir uttråkad.

Kycklingburgaren ratar han. En sniff och sen vänder han sig bort.

– Tre tassar, avgör Ludde och slänger sig ned på golvet och irrar runt för att kolla alla dofter i affären i stället.

Mer läsning

Annons