Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludde på catwalken

/
  • Näe.  Här går gränsen, tycker Ludde när vi försöker göra en dragqueen av honom iklädd en blå hängselkjol och ett strasshalsband. Utbudet av glittriga hundkläder är inte överväldigande i Gävle. Antagligen inte efterfrågan heller.
  • Dressed for success. Ludde i svart t-shirt med vit fluga. Han sitter på en hundsäng i form av en liten skinnsoffa!
  • Ska vi ta en runda i motionsspåret? En rosa träningsoverall med huva. Det är bara träningsskorna som fattas sen är Ludde redo för joggingturen.
  • SNYGG ELLER HUR? En klädsam stickad långtröja med polo som nog kan värma en liten hund på promenad i ett höstruskigt Gävle.
  • Näe.  Här går gränsen, tycker Ludde när vi försöker göra en dragqueen av honom iklädd en blå hängselkjol och ett strasshalsband. Utbudet av glittriga hundkläder är inte överväldigande i Gävle. Antagligen inte efterfrågan heller.
  • Va´re nåt? Har du inte sett en tröjhund förr? Ludde på vårpromenad iklädd en marinblå tröja med huva.

Hundintresset i Sverige bara ökar och ökar. Registreringarna hos Kennelklubben slår rekord år efter år. Då talar vi bara om rasrena hundar. Därutöver finns det hur många blandrashundar som helst i Sverige.
Kanske har det stora hundintresset att göra med att många människor lever singelliv. En hund är nämligen den bästa kompis man kan önska sig. Ständigt glad och kärleksfull och tvingar ut sin ägare på promenader i vilket väder som helst, flera gånger om dagen.
Hund är glädje kort och gott.
Arbetarbladets redaktionshund Ludde har varit ute och nosat på olika företeelser i hundvärlden. I dag testar Ludde hundkläder.

Annons

älskar snöglopp, storm och hällregn. Ju värre väder desto gladare hund.

Inte så konstigt eftersom förfäderna kommer från en ö vid Lofoten ute i Atlanten och med sån bakgrund är man naturligt rustad för vilket uselt väder som helst.

Alltså behöver en frisk och pigg lundehund varken kläder eller täcke på sig i dåligt väder. Så är det för de flesta hundraser, de är gjorda för utevistelse. Trots det har marknaden för hundkläder bara växt och växt de senaste åren.

efter ”hundkläder” på nätet blir det över 55 000 träffar!

Mycket beroende på chihuahua-boomen som startades av kändisen Paris Hilton som har sin lilla hund som en accessoir och klär på den både det ena och det andra för att matcha kläderna hon själv bär.

Dags alltså att kolla vad Gävle kan erbjuda i den vägen. Hos Gävleborgs Zoo på Nygatan får vi napp. I en stor plastlåda botaniserar jag och hittar både det ena och det andra – overaller, täckjackor, munkjackor, tröjor av olika slag. Många plagg är tyvärr alldeles för små, de är tänkta för dvärghundar. Eller jättestora, de är avsedda för rottisar, schäfrar och andra storvuxna hundar.

inför klädprovningen och varnar fotografen – Ludde kommer att se ut som en vissen tulpan när han får kläder på sig.

Detta grundar jag på min hittills enda erfarenhet – den gången han fick en reflexväst på sig och blev så missmodig att han inte klarade av att gå ut. Vi kom aldrig längre än till hallen.

Vad händer?

Ludde uppför sig utmärkt. Tålmodigt låter han sig kläs av och på. Han jublar inte direkt, men är mycket långt ifrån en vissen tulpan. Med kontinuerlig matning av hundgodis kan vi till och med få honom att posera.

Ankie och Ing-Britt i butiken, fotografen Catharina och jag häpnar.

åkt av och vi tackat för oss och lämnat butiken syns det att Ludde andas ut och sträcker på sig. Äntligen befriad. Han revirpinkar raskt på första bästa träd och livet känns normalt igen.

Mer läsning

Annons