Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnande besked för busschaufförerna i Gävle

De flesta busschaufförer i Gävle kommer sannolikt att få fortsätta jobba för den nya arbetsgivaren Stadsbussarna i Östersund AB.

– Men jag har full respekt för att man blir orolig, och förstår att det är jobbigt att söka om sitt eget jobb, säger vd:n Mikael Bernervall.

Annons

När Stadsbussarna i Östersund AB tog över efter Swebus i Östersund för åtta år sedan, behöll nästan alla sina jobb. Några valde att gå vidare till andra jobb, enligt Mikael Bernervall.

– Man kommer känna igen många av chaufförerna. Det kommer inte flytta 150 personer till Gävle för att söka de här jobben, säger han.

Eftersom Stadsbussarna har ett nettoavtal med X-trafik betyder det att alla biljettintäkter går till företaget. Då har de mer att vinna på att locka kunderna att ta bussen, menar Mikael Bernervall.

– Vi ska kolla vart folk vill åka och om det fattas busslinjer någonstans, säger han.

Att minska kontanthanteringen är ett annat mål. På bussarna i Östersund är det fyra kronor dyrare att betala en enkelresa med kontanter än med kort. Men exakt om och hur priserna kommer att förändras är svårt att säga i nuläget, enligt Mikael Bernervall. Det kan dröja upp till ett år innan några eventuella större förändringar genomförs.

Men nya bussar i Gävle blir det direkt i juni. En del är splitternya, andra är begagnade. KR-trafik, som är delägare till hälften i Stadsbussarna i Östersund AB, förlorar en upphandling i fem Jämtlandskommuner om inte deras överklagan går igenom. Anledningen är att deras bussar är äldre än vinnarföretagets. Några av de bussarna kan hamna i Gävle.

Nya typer av bussar kan också vara ett sätt att locka kunder.

– En dubbeldäckare vore ju kul, som i London, säger Mikael Bernervall.

Mer läsning

Annons