Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnare fastighetsmarknad i Gävle

Prisökningarna på villor och bostadsrätter i Gävle har lugnat ned sig.
Genomsnittshuset går idag för 1,4 miljoner kronor och där kommer priset att ligga kvar ett tag, tror mäklarna.

Annons

Enligt Statistiska centralbyråns småhusbarometer är bostäderna i Gävle dyrare i år än förra året.

Procentuellt har prisökningen faktiskt varit den kraftigaste i landet – 13 procent. Men den trenden är slut nu. Under det senaste halvåret har priserna legat helt still, vilket inte förvånar Jonas Östblom, chef för Svensk fastighetsförmedlings kontor i Gävle.

Prisutvecklingen planar ut

– Priserna har gått upp mycket de tre senaste åren och det är bara naturligt att vi ser en avstannande prisutveckling nu, säger Jonas Östblom.

Han tror inte på någon utveckling där huspriserna plötsligt börjar falla kraftigt, utan menar att det helt enkelt finns en gräns för hur dyra fastigheter folk köper.

– Huspriserna kan helt enkelt inte fortsätta att öka med femton procent per år om lönerna bara höjs med tre till fyra procent per år, säger Jonas Östblom.

Samtidigt tror han att den avstannande högkonjunkturen spelar roll för utvecklingen. Läget har gått från ständigt optimistiska rapporter på arbetsmarknaden till sviktande ekonomi. Och från räntesänkningar till räntehöjningar.

Räntan två procent upp

Sedan förra året har räntan höjts från omkring fyra procent till sex procent. Många vill avvakta med att köpa hus just nu, och Jonas Östblom tror att det framöver blir stabilare priser.

Men samtidigt som han medger att de senaste åren inneburit dyrare hus, säger han att man inte kan stirra sig blind på den procentuella prisutvecklingen sedan förra året, då Gävle ökade mest i Sverige. Prisökningarna är i kronor och ören fortfarande större i storstäderna, förklarar Jonas Östblom.

– Det är fortfarande relativt billigt att köpa hus i Gävle jämfört med till exempel Stockholm. Här köper man för att bo men där spekulerar man med fastigheterna.

Mer läsning

Annons