Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnaste festen på flera år

Under den sista cityfestnatten anmäldes fyra fall av misshandel och totalt 15 ordningsbotar utfärdades för offentlig urinering och alkohol inom cityfestområdet. Cityfesten är nu över för detta år och polisen är nöjda med årets fest polisiärt sett.

Annons

Under den sista cityfestnatten, mellan lördagen och söndagen, hälldes åter igen en stor mängd öl och sprit ut, oftast frivilligt av cityfestdeltagarna efter information av polisen om att det är förbjudet med alkoholhaltiga drycker inom cityfestområdet. Bland annat hälldes 1000 stycken öl och 35 liter sprit ut.

– Vi jobbade hårt med att informera att man inte får ha alkohol inom cityfestområdet, och många har gjort det frivilligt, men det finns en och annan som fortsätter dricka och då utfärdar vi böter, säger Hesam Akbari på Informationsenheten på Gävlepolisen.

En hel del ordningsbotar för offentlig urinering utfärdades. Totalt 15 ordningsbotar för offentlig urinering och alkohol inom cityfestområdet utfördes.

Vid tretiden på Brunnsgatan stoppade polisen en moped för kontroll. Föraren blåste positivt i sållningsinstrumentet och togs in till polisstationen för förhör och provtagning. Vid kontroll av mopeden visade det sig även att den var anmäld stulen.

25 berusade personer omhändertogs, tre personer omhändertogs för ordningsstörning och polisen fick in fyra anmälningar om misshandel. Ingen person blev allvarligt skadad.

Totalt sett är polisen nöjda med årets cityfesthelg som de anser varit den lugnaste på flera år.

– Det har varit relativt lugnt, till exempel inga grövre våldsbrott, säger Hesam Akbari.

Han tror att det finns tre anledningar bakom. Dels har regnet påverkat hur mycket folk som varit ute på stan. Dels har polisens strategi med direktförverkande av alkohol, alltså att alkohol som påträffas inom cityfestområdet hälls ut direkt har gjort att berusningsnivån har varit lägre. Han tror också att polisens samarbete med media har påverkat positivt.

– Vi har gått ut med mer saker än vad vi gjort tidigare år. Vi har till exempel varnat för mobilstölder och fickstölder och det har genom det minskat. Folk har blivit mer försiktiga, säger Hesam Akbari.

Mer läsning

Annons