Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad satsning på näthandel

/
  • Stolt företagare. Anna Stolts företag Hov och Tass gör affärer både över disken och nätet, helt i takt med tiden enligt EU-projektet Främja kvinnors företagande. Alf Kjerrman, IT-rådgivare, Marcus Hollerup och Linda Andersson från Unga Företagare, och Ingrid Siksiö från Länsstyrelsen i Gävleborg  ville höra mera.

Många handlar djurprylar på nätet. Det vet Anna Stolt, som i sitt företag Hov och Tass säljer sina varor endera över disken, eller via webbshopen.

Att utveckla e-handeln är ett av länsstyrelsens EU-projekt som ska främja kvinnors företagande.

Annons

Ingrid Siksiö är projektkoordinator. I det nationella programmet Främja kvinnors företagande driver Länsstyrelsen Gävleborg ett EU-projekt under 2007–2010. Totalt har det blivit 27 delprojekt, och sammanlagt förfogar ramprojektet över 15 miljoner kronor.

Projektet anses vara lyckat, hittills har drygt 800 kvinnor, blivande eller redan aktiva företagare, deltagit i olika aktiviteter.

Att göra affärer på nätet kan vara ett sätt att få en större marknad för varor och tjänster.

Seminarier i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs, ska nu ge inspiration, information och tips om hur man kommer igång.

Både affär och webbshop

En som redan kommit igång med både affär och webbshop är företagaren Anna Stolt i Bergby. För fyra år sedan startade hon sitt företag Hov och Tass som säljer djurtillbehör och foder. Ett och ett halvt år senare tog hon initiativet och skapade sin affär på nätet.

Det tog henne fyra månader att beskriva alla varorna, fotografera av dem, och lägga ut allt. I dag har hon drygt 1 000 artiklar i sin nätaffär.

– Det är enbart positivt att kunna sprida sortimentet över hela landet. Visserligen är det en hel del packande och posthantering, men det är kul att skicka iväg det som kunderna vill ha, sammanfattar Anna Stolt.

I dag utgör hennes webbverksamhet cirka 40–45 procent, dock är lönsamheten sämre på webben. Många handlar för småsummor, och fraktkostnaderna bär iväg.

Drömkund betalar i förskott

Norrlänningar och skåningar handlar bra, har hon märkt. Drömkunden är den som handlar mycket och dessutom betalar i förskott. Så finns det de som beställer, och som aldrig hämtar ut paketet, tillägger Anna.

– E-handeln har gett mycket jobb åt transportföretag som hela tiden ökar verksamheten, utlämningsställena får också ökat arbete. Posten tappar brev, men får mycket paket i stället, säger Alf Kjerrman som är IT-rådgivare. Hans tjänster är kostnadsfria för företag i Dalarna och Gävleborgs län.

På torsdag är Gävle först ut med ett seminarium om handel på nätet som riktar sig till företagande kvinnor i länet. Då ska bland andra Anna Stolt berätta om hur hon fick en större marknad för sina varor.

Mer läsning

Annons