Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande byte för miljön

/
  • Förutom byte av armaturer blir det även en hel del kabelarbete för att den nya gatubelysningen ska fungera.
  • Patrik Sundström byter hela belysningsarmaturen och bockar till spetsen på stolpen för att den ska passa den nya. Nere på marken kopplar kollegan Peter Hägglund om stolpens el. Det tar i snitt tio minuter per lyktstolpe.
  • Högt upp i luften visar Patrik Sundström hur en lampa av kvicksilvertyp ser ut. Eftersom de förbjuds från 2015 jobbar måste de bytas ut. När solen skiner är arbetet inte så jobbigt.
  • Patrik Sundström växlar mellan att vara högt upp i luften och nere på marken i sitt jobb med att byta ut gatubelysningen i hela Gävle kommun.
  • Så här ser den nya armaturen ut på plats. Den är inte helt olika den gamla, men i mörkret märks skillnaden. En lampa av högtrycksnatrium lyser med ett ganska karaktäristiskt gulaktigt sk
  • Upp och ner i skyliften ytterligare några tusen gånger väntar Patrik Sundström på Gävle energi, som är en av några få som arbetar med att byta ut gatubelysningen i Gävle kommun.

Hela Gävle kommuns gamla gatubelysning håller på att bytas ut.

Anledningen är att de gamla kvicksilverlamporna förbjuds 2015.

– Det har blivit några turer upp och ner i skyliften, berättar Patrik Sundström som jobbar med bytena.

Annons

Han har hållit på med projektet i fyra år och har blivit riktigt flink på att byta. I snitt tar det cirka tio minuter att byta en, rekordtiden är fem minuter. Och det är inte bara själva lampan som byts utan hela armaturen.

– De gamla börjar ändå bli så pass slitna, berättar han.

Totalt i kommunen finns det i dag 22 600 armaturer, men många av dem är redan utbytta. Förhoppningen är att alla lampor ska vara bytta till sommaren 2012. I dagsläget återstår cirka 3 800 kvicksilverlampor, så det blir några turer till i skyliften för Patrik.

Han och kollegan Peter Hägglund kör en av två bilar för Gävle energi, som jobbar med att byta belysningen. De kör nästan oavsett väder.

– På vintrarna blir det lite småkallt. Ibland går det inte att köra skyliften eftersom hydrauliken inte tål kylan, säger han.

Den totala kostnaden för projektet beräknas bli 30 miljoner kronor. Pengarna är spridda över en femårsplan, berättar Kai Olsson på tekniska kontoret.

Samtidigt som bytet innebär en kostnad så halveras elförbrukningen när kvicksilverlamporna på 125 Watt byts ut mot 50 Watts högtrycksnatriumlampor. Räknat på dagens elpris innebär bytet att elkostnaden för år 2014 blir 3 miljoner mindre jämfört med 2006.

– Detta trots att antalet ljuspunkter då beräknas ha ökat från 21 000 till 24 000, säger Nils Westling, entreprenadchef på Gävle energi.

Anledningen till att kommunen tvingas byta är att EU förra året bestämde att kvicksilverlampor inte får säljas efter april 2015. Direktivet kom redan 2002 och tanken är att begränsa användandet av farliga ämnen i elektroniska produkter.

Men lamporna som ersätter kvicksilverlamporna innehåller, just det, kvicksilver! Varför byter man då? Jo, förutom att energiförbrukningen halveras, och livslängden ökar, är mängden kvicksilver väsentligt mindre, enligt Belysningsbranschen.

Mer läsning

Annons