Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande idéer för att leva mer energismart

/
  • byt lampor. Berit Carlsson från Energimyndigheten visar ett energismart hus på Bomässan i Gävle. Byter man ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor kan man spara flera hundra kronor per år.
  • energismart. I en monter på Bomässan kan man se det energismarta huset där alla möjliga lösningar finns för en minskad energiförbrukning i hemmet.

Miljövänliga energikällor, lågenergilampor och välisolerade fönster i all ära.
Men det är även ett förändrat beteende som behövs för att spara tusenlappar på en minskad energi - åtgång i hemmet.

Annons

Det säger representanter från Energimyndigheten som i helgen visar upp ett energismart hus på Bomässan i Gävle.

Berit Carlsson ger ett exempel.

– En bra diskmaskin drar tio liter vatten. Men många sköljer disken i varmt vatten innan och använder bara då 25 liter vatten.

För första gången ordnas Bomässan i Gävle, och GTK-hallen vid Läkerol Arena intas av ett 70-tal utställare inom bygg, boende, trädgård och interiör från Gävleborg. Arrangörer är Energimyndigheten tillsammans med Boverket, Naturvårdsverket och lokala energirådgivare.

Vid en monter finns ett så kallat energismart hus som visar alla tänkbara lösningar för en minskad energiförbrukning i hemmet.

– Väggarna är 50 cm tjocka så att inte varm luft kan åka ut, säger Dag Lundblad på Energimyndigheten och berättar att man haft ett projekt där familjer fått testa att bo i hus med täta, välisolerade fönster.

– De kallaste dagarna behövdes nästan ingen uppvärmning alls.

Ett vanligt hushåll förbrukar i snitt 5 000 kilowattimmar per år, men med rätt utrustning och beteende säger Dag Lundblad att man kan få ner siffran till cirka 3 000 och spara flera tusen kronor.

Enligt Berit Carlsson ska en kyl hålla 5 plusgrader och en frys 18 minusgrader.

– Har man i stället 19 eller 20 i frysen ökar energiåtgången med 5–10 procent.

Och helst ska alla vitvaror vara energimärkta, alltså ha låg energiförbrukning.

– Det blir lite dyrare men då gör man en investering för många år som gör att man får igen pengarna, säger Dag Lundblad.

Mer läsning

Annons