Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxlivet slut – nu blir det fängelse

/

Det blev två års fängelse för den 37-årige Gävlebo som bland annat filmat sig själv när han kört lyxbilar i otillåtna hastigheter.
Han döms för häleri, grov vårdslöshet i trafik, grovt bokföringsbrott, grovt bidragsbrott med mera och ska betala sammanlagt 700 000 kronor till stat och försäkringsbolag.

Annons

I går klockan elva offentliggjorde Gävle tingsrätt domen mot den snart 38-årige Gävlebon.
Han själv stod först i kö för att hämta ut ett exemplar.
Läsningen blev inte rolig för hans del, trots hans nekanden gick domstolen på åklagarens linje i de flesta fall.När det gäller de filmade fortkörningarna döms han för grov vårdslöshet i trafik vid sex tillfällen, vårdslöshet i trafik vid ett tillfälle och hastighetsöverträdelse vid ett tillfälle. Ytterligare sex tillfällen som också filmades ledde inte till fällande dom, där ansåg domstolen att uppgifterna om fordon och tidpunkt var alltför osäkra.Mannen döms även för sju fall av grovt häleri. Han har bland annat handskats med stöldgods i form av en porsche, en motorcykel, en fyrhjuling, en cykel och ett par högtalare.
Under åren 2004–2008 annonserade 37-åringen ut omkring 90 bilar till försäljning, till ett sammanlagt pris av omkring 14 miljoner.


Det finns också bevisning till stöd för att bilarna faktiskt sålts och att 37-åringen tjänat stora pengar på det här viset. Eftersom han inte upprättade någon bokföring eller skattade för intäkterna döms han för grovt bokföringsbrott.
Det grova bedrägeriet består i att han fått ett banklån beviljat genom att lämna in ett ogiltigt anställningsbevis till banken.


Det grova bidragsbrottet handlar om att han vid en sjukskrivning på några månader redovisade felaktiga inkomster som grund för Försäkringskassans beräkning, och att han samtidigt tjänade pengar på bilförsäljningen. De 65 000 kronor han fick från Försäkringskassan, måste han betala tillbaka.


I fallet med den stulna Porschen döms även en annan Gävlebo, 36 år gammal, för häleri. Han får en villkorlig dom med 160 timmars samhällstjänst. De båda döms att tillsammans betala ett skadestånd på 388 200 kronor till Länsförsäkringar.Åklagaren Christer Sammens ansåg, med stöd i en ny lagbestämmelse, att saker värda 1,5 miljoner som 37-åringen sannolikt kommit över på brottslig väg skulle förverkas av staten. Det handlar bland annat om en Porsche, en BMW, vattenskotrar och klockor.
Domstolen nöjde sig med 250 000 kronor, bland annat för att det är tveksamt om porschen verkligen tillhör 37-åringen och för att det är svårt att beräkna värdet av övriga saker.Varken åklagare Christer Sammens eller advokaten Bengt Olov Horn ville i går säga särskilt mycket om domen, eftersom de inte hunnit läsa den. Men det är mycket möjligt att domen kommer att överklagas.

Mer läsning

Annons