Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill stoppa försäljning av energideklarationer

/

Moderaterna kräver att kommunägda Gävle Energi slutar sälja energideklarationer.
– Våra kommunala bolag ska inte göra det som marknaden klarar, säger oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M).

Annons

Hon kommer att ta upp frågan i moderbolaget Gävle Stadshus styrelse som har möte i nästa vecka.

– Det finns mycket kunskap i Gävle Energi men de ska inte syssla med det som privata företag gör, menar Inger Källgren Sawela.

För drygt en vecka sedan berättade Arbetarbladet om kritiska småföretagare som anklagade Gävle Energi för ”illojal konkurrens”. Företagarna hävdade att energibolaget konkurrerar på den nya och växande marknad som uppstått sedan det blivit obligatoriskt att energideklarera bland annat alla hyreshus och alla hus som säljs.

En av de högsta cheferna på Konkurrensverket, Per-Arne Sundbom, konstaterade att kommunala bolag ”som regel” inte får bedriva näringsverksamhet på en marknad där det finns konkurrens. Ett undantag är energibolagens försäljning av el och fjärrvärme. Inte heller Gävle kommuns näringslivschef Helena Ribacke tycker att Gävle Energi ska sälja energideklarationer.

Gävle Energis vd Per Laurell och bolagets styrelseordförande Rolf Wiberg vidhåller att det är helt okej.

– Vi vet vad vi gör, säger Per Laurell.

Efter artiklarna i Arbetarbladet kontaktade han både branschorganisationerna Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme och sakkunniga på Näringsdepartementet.

– Vi fick fullt stöd för det vi gör, säger han.

Per Laurell hävdar att Gävle Energi handlar i enlighet med EU:s direktiv som säger att de kommunala energibolagen ska ta ansvar för målen om ökad energieffektivisering.

– Hittills har vi genomfört en enda energideklaration. När våra systerbolag i kommunen upphandlar det här så har privata aktörer fått det. Vi har ingen fribiljett. Och vi samarbetar med privata företag.

Rolf Wiberg tycker att energideklarationerna är ett bra komplement i Gävle Energis affärer.

Mer läsning

Annons