Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mac förföljs på grund av sin sexuella läggning

/
  • FÖRFÖLJD. I Uganda förföljs HBT-personer av myndigheterna och många har ett väldigt svårt liv. Det berättade 20-årige Mac Ilakut från Uganda om i går kväll när han besökte RFSL i Gävle. Bredvid honom Johanna Hellgren, RFSL Gävleborg.

I Uganda blir människor förföljda, satta i fängelse och ibland avrättade – på grund av sin sexuella läggning.

Det berättar Mac Ilakut, transperson från Uganda, som just nu besöker Sverige.

– Det är ett väldigt svårt liv, säger han.

Annons

Mac Ilakut, 20 år, kan inte räkna med samma rättigheter som sina jämnåriga i Uganda. Han har svårare att få hjälp av sjukvården och drabbas ofta av fördomar och orättvisor på grund av att han är transperson.

Mycket utsatt situation

I Uganda är situationen för HBT-personer, homosexuella, bisexuella och transpersoner, mycket utsatt.

– Det finns ett lagförslag nu som betyder att alla måste anmäla till polisen om man misstänker att någon är homosexuell. Gör man det inte inom 24 timmar får man fängelsestraff. Och homosexuella får livstids fängelse eller dödsstraff, berättar han.

Utbyte med Uganda

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, har startat ett utbyte med den motsvarande organisationen i Uganda, FARUG. I Gävleborg har utbytet inletts med ett besök av Mac, som på onsdagskvällen berättade om situationen i Uganda hos RFSL i Gävle.

Måste hålla låg profil

Nästa steg är att fyra svenskar, däribland Johanna Hellgren från RFSL Gävleborg, åker till Uganda för att besöka deras organisation.

– Vi måste tyvärr hålla låg profil i de här frågorna när vi är där. Det känns hemskt men man kan inte garantera vår säkerhet annars. Däremot ska vi försöka få träffa svenska ambassaden och få dem att trycka på regeringen i Uganda, säger hon.

Mer läsning

Annons