Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Macken läggs ned trots att den går bra

/
  • Gävles äldsta mack läggs ner. Det har bensinbolaget centralt bestämt.

På söndag stänger OKQ8-macken på Södertull, Gävles äldsta mack.
Det är bensinbolaget centralt som beslutat att den ska läggas ner eftersom man vill minska antalet stationer i Sverige.
– Det känns tungt, säger ägaren Andreas Strömberg, som jobbat på macken i 16 år.

Annons

Macken har varit en del av Södertulls stadsbild sedan 60-talet. Men nu har OKQ8 sett över sitt bestånd av bensinstationer och beslutat att lägga ner macken på Södra Kungsgatan. Redan på söndag ska pumparna slås av.

Ändå går den inte dåligt, utan tvärtom bra.

– Det beror inte på det. Vi har god omsättning och många stamkunder, säger Andreas Strömberg som sedan fyra år driver macken på franchisebasis.

OKQ8 är inte ensamma om att stänga flera av sina mackar runt om i Sverige. Orsaken är oftast, så även när det gäller macken på Södertull, att bensinbolagen annars skulle behöva göra de dyra investeringar som de nya miljölagarna kräver.

Sammanlagt har Andreas Strömberg arbetat 16 år på macken på Södertull, han började som 20-åring.

– Vi har fungerat lite som en närbutik för de boende i området. Jag tycker synd om de äldre som får längre att gå nu. Det är många som man träffat varje dag.

Men att driva macken vidare och vända sig till någon annan leverantör av drivmedel har inte funnits som alternativ. OKQ8 ska sanera marken och ta bort pumparna. Fastigheten vill de sälja till någon som inte konkurrerar med de kvarvarande OKQ8-mackarna i Andersberg och på Brynäs.

– Från centralt håll tror man att våra kunder kommer att åka dit i stället. Men de reaktioner jag mött har varit blandade. En del som jag har pratat med är väldigt besvikna och säger att de ska avsluta sina konton nu. En kund hade tankat här i hela sitt liv, berättar Andreas Strömberg.

Sammanlagt har de varit sju personer som arbetat på OKQ8 på Södertull. För de flesta av dem har det ordnat sig med ny sysselsättning.

– Jag skulle gärna vilja tacka alla kunder för den tid som varit. Just nu känns det tungt, men livet går vidare, säger Andreas Strömberg.

Företaget som handtvättar bilar blir kvar i lokalerna ett tag till.

Mer läsning

Annons