Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mackmyrawhisky på hyllorna i Valbo

/
  • WHISKY. Mackmyras ”Den första utgåvan” är på plats på Systembolagets hyllor – men bara i Valbo.

Nu står Mackmyras ”Den första utgåvan” på System-bolagets hyllor – men bara i en butik. Systembolagets nya regler för lokalproducerade varor betyder att whiskyn kan säljas i Valbo.
– Den har sålt ganska bra, berättar Ann Persson, butikspersonal.

Annons

Redan i juni berättade Arbetarbladet om hur Mackmyras ”Den första utgåvan” fanns som beställningsvara hos Systembolaget. Nu går den till och med att plocka raka vägen från hyllorna.

Om man är i Valbo, alltså.

– Den andra juni hade vi den på beställning. Men efter midsommarhelgen har vi haft den på hyllorna, berättar Ann Persson på Systembolaget i Valbo.

Anledningen är Systembolagets nya regler kring lokalproducerade varor, som infördes i månadsskiftet maj-juni.

Alla lokala producenter av alkoholhaltiga drycker fick då rätten att ansöka om att få ha sina varor i det närmaste Systembolaget.

En av de allra första produ-centerna som ansökte var Mackmyra Whisky som gärna ville ha en chans att se hur stor efterfrågan var. Därmed står nu whiskyn på hyllorna, i Valbo.

– Den går bra faktiskt. Häromdagen hade vi till exempel en kund som inte var härifrån. Han kände inte igen märket och frågade om det var härifrån. Det tyckte han var kul, och köpte en, berättar Persson.

Den som velat köpa Mackmyrawhiskyn direkt från hyllorna har tidigare fått köa och köpa någon av de begränsade upplagorna, ”Preludium”, som släppts på Systembolaget i hela landet och ofta sålt slut redan första försäljningsdagen.

Bakgrunden till förändringen är att Systembolagets försäljningsstatistik visar att det finns en stor kundefterfrågan på lokalt producerade produkter i de lokala systembutikerna. Man uppskattar att det totalt kan röra sig om ett 70-tal producenter runt om i landet.

Mer läsning

Annons